CRIZA IMIGRANŢILOR. Mogherini cere să se urmeze exemplul Franţei

Federica Mogherini, care conduce diplomația europeană, a salutat luni decizia Franței de a primi 24.000 de refugiați și a cerut toate statelor membre ale Uniunii Europene să acționeze "cu același curaj" pentru a face față crizei migranților.

07 sept. 2015, 20:09
CRIZA IMIGRANŢILOR. Mogherini cere să se urmeze exemplul Franţei

Salut anunțul făcut de președintele (Francois) Hollande și sper că toate statele membre vor acționa cu același curaj„, a declarat Mogherini, potrivit Agerpres.

Avem responsabilitatea și datoria, din punct de vedere moral și legal, de a-i primi„, a adăugat ea, evocând soarta a mii de refugiați ce încearcă să ajungă în Europa pentru a fugi de luptele din Siria.

Președintele Hollande a anunțat luni, în timpul conferinței sale de presă semestriale, că Franța este pregătită să primească 24.000 de persoane în doi ani și a cerut un mecanism de cote între țările europene. Până acum, Franța a făcut un angajament de principiu pentru a primi 9.000 de refugiați și solicitanți de azil, în cadrul propunerilor Comisiei Europene asupra a 60.000 de persoane în total.

Citeşte şi CRIZA IMIGRANŢILOR. Peste 15.000 de refugiaţi se află în Grecia, în insula Lesbos

Referindu-se la dezbaterea care va avea loc miercuri în Parlamentul European cu privire la repartizarea în întreaga Uniune Europeană a solicitanților de azil, dna Mogherini a declarat că ar putea „avea loc acolo o propunere de a sancționa, într-un mod sau altul, statele membre ce nu respectă propunerile adoptate”.

Prim-ministrul britanic David Cameron a anunțat de asemenea luni că țara sa este pregătită să primească 20.000 de refugiați sirieni în următorii cinci ani pentru a răspunde la „amploarea crizei și suferințele poporului sirian”, în timp ce Germania se așteaptă la 800.000 de cereri de azil în acest an.