Primul ABECEDAR cu litere latine pentru NEVĂZĂTORI, creat de un român

Un profesor din Sibiu a scos primul abecedar cu litere latine pentru nevăzători. Abecedarul este singurul de acest gen din Europa şi îi va ajuta pe nevăzători să îşi formeze în minte o imagine a literelor pe care nu le-au văzut niciodată, informează România TV.

30 oct. 2014, 11:27
Primul ABECEDAR cu litere latine pentru NEVĂZĂTORI, creat de un român

Profesorul Liviu Ittu are probleme de vedere, iar prin asociaţia pe care o conduce, lucrează de mai mulţi ani cu copiii nevăzători. Ideea unui abecedar cu litere latine i-a venit când şi-a dat seama că micuţii nu îşi pot forma o imagine a literelor.

În momentul în care am întrebat un copil ce vede el pe monitor, el practic mi-a răspuns că vede nişte puncte. Şi atunci mi-a venit ideea să creăm un abecedar cu litere în relief aşa cum vedem şi noi„, a declarat Liviu Ittu.

Ideea profesorului a fost una extrem de apreciată.

Copiii sunt receptivi. Reuşesc să citească şi în braille, copilul nevăzător de la noi din clasă scrie şi citeşte în braille, acum învăţăm şi litere latine ca să fie şi ei în rând cu toţi oamenii„, a precizat Ioana Şerban, educatoare.

Deocamdată, abecedarul a fost tipărit în două exemplare, ambele folosite de elevii unei şcoli din Sibiu. Profesorul spune însă că au venit cereri şi de la alte şcoli din ţară şi chiar din străinătate.

Citeşte şi PERLE din Abecedar: „Baba bătu bietul băiat bolnav” şi ce se întâmplă când te joci cu lama