Primul bebeluş cu anticorpi împotriva coronavirusului s-a născut în Singapore

Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că nu este sigur încă dacă o femeie însărcinată cu COVID-19 poate transmite virusul la bebeluş în timpul sarcinii sau al naşterii.

29 nov. 2020, 11:57
Primul bebeluş cu anticorpi împotriva coronavirusului s-a născut în Singapore

Primul bebeluş cu anticorpi  împotriva COVID-19: O femeie din Singapore a născut un bebeluş ce are anticorpi împotriva coronavirusului. „Medicul meu spune că i-am transferat anticorpii COVID-19 în timpul sarcinii”, a declarat Celine Ng-Chan ziarului.

Ng-Chan a avut o formă uşoră de boală şi a fost externat din spital după două săptămâni şi jumătate, a spus Straits Times.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că nu este sigur încă dacă o femeie însărcinată cu COVID-19 poate transmite virusul la bebeluş în timpul sarcinii sau al naşterii.

Primul bebeluş cu anticorpi  împotriva COVID-19: Până în prezent, virusul în formă activă nu a fost găsit în probe de lichid din jurul uterului sau în laptele matern.

Japonia: mai mulţi oameni au murit din cauza sinuciderii luna trecută decât de Covid în tot anul 2020

Medicii din China au raportat detectarea şi scăderea în timp a anticorpilor COVID-19 la bebeluşii născuţi ai unor femei ce au avut COVID-19, potrivit unui articol publicat în octombrie în revista Emerging Infectious Diseases.

Transmiterea noului coronavirus de la mame la nou-născuţi este rară, au raportat medicii de la New York-Presbyterian / Columbia University Irving Medical Center în octombrie în JAMA Pediatrics.

Poveștile bizare ale copiilor care s-au vindecat de COVID-19, dar continuă să aibă simptomele bolii

Efectele pe care le are infecția cu coronavirus asupra copiilor și felul în care acționează boala asupra lor rămân teme care nu au încă concluzii bine definite. Deși pare că majoritatea copiilor nu dezvoltă simptome grave și nici nu suferă grav de pe urma COVID-19, unii dintre ei ajung să aibă simptome și să se simtă rău chiar și la luni bune după ce s-au vindecat, relatează CNN.

Unul dintre cazuri este cel al Indianei Evans, o fetiță de 14 ani din Regatul Unit care s-a îmbolnăvit în luna martie, având o tuse persistentă. Nu a avut alte simptome, dar părinții ei au ținut-o în izolare în casă timp de două săptămâni. De atunci, fata continuă să aibă simptome și să se simtă slăbită, iar efectele bolii asupra sa îi impactează negativ viața.

Dansatoare aspirantă, Indiana obișnuia să exerseze timp de 16 ore în fiecare săptămână. Acum, planurile sale de a merge la audiții la mai multe școli prestigioase de dans au fost date peste cap – copila abia poate să meargă un drum scurt până la supermarket fără să se simtă rău.

După prima săptămână de tuse, Indiana a părut că se simte mai bine. 10 zile mai târziu, însă, ea a început să se simtă epuizată, a spus mama ei. La început, copila a încercat să țină pasul cu activitățile școlare și antrenamentul la dans, însă simptomele sale au continuat să se înrăutățească la cel mai mic efort.
În zilele următoare, ea a început să aibă migrene și să vadă flash-uri de lumină în ochi. „Fața și ochii i s-au umflat și a făcut o iritație pe piele, pe tot corpul”, a spus mama fetei. Indiana a fost dusă la doctor după ce a început să aibă dureri în piept și palpitații cardiace, însă medicii i-au spus că trebuie să se odihnească. Analizele de sânge și radiografiile nu au arătat vreo problemă.

La fel ca mulți alți copii care s-au îmbolnăvit în primele săptămâni ale pandemiei în Regatul Unit, Indiana nu a fost testată pentru coronavirus. Mama ei spune că medicii au diagnosticat-o cu oboseală post-virală post-COVID.

Cu probleme similare s-a confruntat și o familie din Idaho, SUA. Cei trei copii ai lui Jen Stefanic, care locuiește într-o zonă rurală, spune că cei trei copii ai săi, un băiat și două fete, au trecut prin mai multe „valuri” de simptome.

Copiii, care în mod obișnuit au fost sănătoși și activi, au trecut progresiv prin simpome precum dureri de cap, febră ușoară, dureri ale articulațiilor, frisoane, iritații de piele, reflux gastric, diaree, insomnii, pierderea gustului și mirosului, tuse și umflarea mâinilor și picioarelor.

La acel moment, Stefanic spune că nu erau încă disponibile testele pentru coronavirus, însă medicul de familie le-a confirmat că simptomele sunt cele pe care le are un bolnav de COVID-19.

Un alt copil, din Anglia, care încă suferă de pe urma bolii deși s-a vindecat, se confruntă cu sângerări nazale în fiecare zi. Fratele său geamăn a avut stare de rău și diaree pe o perioadă de mai multe săptămâni.

O altă mamă din sudul Angliei spune că fiul ei a trecut prin simptome precum conjunctivită, stare generală proastă, febră și pierderea apetitului. Deși toate au durat o perioadă de câteva săptămâni, multe au dispărut și au reapărut ulterior. Copilul încă suferă de lipsă de apetit, a spus femeia.

Primul bebeluş cu anticorpi: Informațiile științifice concrete sunt puține

Cercetătorii s-au concentrat până acum asupra cazurilor puține de copii care au fost spitalizați cu sindromul inflamator generat de coronavirus și care a dus la moartea unui număr de copii, însă mai puțin asupra cazurilor de simptome persistente și după vindecare.

Dr. Nathalie MacDermott, cercetătoare la King’s College și medic la un spital din Londra, spune că nu există încă informații științifice concrete cu privire la efectele de lungă durată ale bolii. Mai mult, din cauza numărului mic de copii afectați, viitoarele studii ar trebui să ia în calcul copii din mai multe țări.

Deși oamenii încep să devină din ce în ce mai conștienți de efectele pe termen lung pe care le are infecția cu coronavirus asupra adulților, există încă multe semne de întrebare cu privire la efectele pe termen lung pe care boala le poate avea asupra copiilor.

Părinții ai căror copii se confruntă cu simptome precum oboseală, capacitate redusă de a respira, dureri în piept, diaree sau degete tumefiate, spun că există puțină informație în legătură cu felul în care ar putea să îi ajute să se refacă – o situație și mai îngrijorătoare în contextul în care copiii urmează să se reîntoarcă la școală.