Primul bebeluş infectat cu tulpina Delta în România

Bebeluș infectat cu tulpina Delta a coronavirusului. Micuțul din județul Vaslui tocmai ce s-a întors cu familia din Anglia.

24 iul. 2021, 14:14
Primul bebeluş infectat cu tulpina Delta în România

Tulpina Delta se extinde în România. Venirea acasă a “stranierilor” plecați la muncă în alte țări, aduce pe meleagurile natale nu doar bucuria revederii, ci și noi cazuri de Covid, cu temuta tulpina Delta. Județul Vaslui are înregistrate în ultimele 14 zile 8 cazuri de infecție cu Covid-19, iar între ele este și un bebeluș de un an, venit cu părinții din Anglia.

În Vaslui, sunt 8 cazuri întregistrate în ultimele 14 zile, după cum urmează: două la Vaslui, două la Huși, unul la Negrești, unul la Stănilești, unul la Dragomirești și unul la Bogdănești. Între aceste 8 persoane se numără și un bebeluș de numai un an, venit din Anglia cu familia. Din fericire, în terapie intensivă nu avem niciun caz. “DSP Vaslui duce o amplă campanie de vaccinare. În mediul rural, din păcate, rata de vaccinare este destul de mică. Facem în jur de 10, 20 de vaccinuri pe zi. Sunt comune care au rata de vaccinare sub 5 la sută și de aceea noi ducem o amplă campanie de promovare a imunizării, impreună cu primarii din localitățile respective și toți factorii de decizie. Îi rugăm pe cei din mediul rural să se vaccineze, ca să își poată întâmpina copiii care vin în concediu, în siguranță, mai ales că unii vin din zone roșii sau galbene. De exemplu, cei care vin din Anglia, trebuie să stea în carantină 14 zile, la fel și din Spania și, după cum bine stiti, sunt foarte mulți vasluieni, care vin din aceste țări. Până la sfârșitul lunii august, noi vom încheia vaccinarea în mediul rural. La nivel de țară, noi ne situam în a doua parte a clasamentului național”, a declarat Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui. Aceasta a mai spus că nu s-au înregistrat cazuri de nerespectare a carantinei de către persoanele venite din Anglia sau Spania, iar lucru acesta este imbucurător, semn ca oamenii înțeleg riscurile și dau dovadă de responsabilitate.

BILANŢ CORONAVIRUS 24 IULIE 2021. Ziua fără decese de Covid! Gheorghiţă: „90% dintre cazurile noi sunt nevaccinaţii”
Tulpina Delta a devenit dominantă în Europa. „Trebuie să rămânem vigilenţi”

Varianta Delta COVID-19 este acum dominantă în mare parte din Europa, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

„Tulpina Delta a virusului SARS-COV-2 se mişcă rapid în toată Europa şi a devenit acum cea mai dominantă tulpină în mare parte a regiunii, pe baza noilor date”, a declarat OMS Europe într-un comunicat.

Conform OMS, noile cazuri confirmate de COVID-19 au crescut în toată Europa în ultimele patru săptămâni şi au îndemnat încă o dată ţările să-şi intensifice programele de vaccinare.

Ioana Mihăilă schițează cel mai pesimist scenariu: „Peste 1.500 de cazuri pe zi”. Unde va lovi valul patru
OMS le cere ţărilor care au uşurat restricţiile să îmbunătăţească accesul la testarea gratuită şi să consolideze urmărirea contacţilor.

„Trebuie să rămânem vigilenţi şi să continuăm să folosim bunul simţ pentru a preveni răspândirea virusului”, a adăugat directorul ECDC, dr. Andrea Ammon.

În orice caz, datele arată în mod clar că vaccinarea reduce semnificativ riscul de forme grave de boală, cât şi pe cel de deces.