Primul bilanţ oficial: Manifestaţiile prokurde din Turcia s-au soldat până acum cu 31 de morţi

Manifestaţiile violente ale comunităţii kurde împotriva politicii referitoare la Siria a guvernului islamo-conservator de la Ankara s-au soldat deja cu 31 de morţi începând de luni seara în toată Turcia, a anunţat vineri ministrul turc de interne Ekfkan Ala, relatează AFP. 

10 oct. 2014, 13:28
Primul bilanţ oficial: Manifestaţiile prokurde din Turcia s-au soldat până acum cu 31 de morţi

Primul bilanţ oficial arată că  manifestaţiile prokurde din Turcia s-au soldat până acum cu 31 de morţi.

Alte 360 de persoane, inclusiv 139 de poliţişti, au fost, de asemenea, rănite în cursul tulburărilor, poliţia interpelând 1.024 de persoane, dintre care 58 au fost inculpate şi plasate în detenţie, a adăugat ministrul Ala, prezentând în mod detaliat primul bilanţ oficial al evenimentelor.

”Violenţele trebuie să înceteze imediat”, a declarat ministrul turc, precizând că ”toată lumea trebuie să-şi îndeplinească rolul pentru a pune capăt incidentelor”.

Izbucnirea bruscă a violenţelor a început după un apel lansat de principalul partid kurd din ţară de a manifesta împotriva refuzului guvernului de la Ankara de a interveni militar pentru a preveni căderea oraşului sirian kurd Kobane (situat în apropiere de frontiera cu Turcia) în mâinile jihadiştilor Statului Islamic (SI).

Majoritatea victimelor şi-au pierdut viaţa în sud-estul Turciei, regiune cu populaţie majoritar kurdă, în cursul unor confruntări între militanţi apropiaţi rebelilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi partizani ai mişcărilor islamiste sau naţionaliste.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a denunţat joi tulburările, considerându-le drept o tentativă de ”sabotare” a convorbirilor de pace dintre Ankara şi PKK şi a promis luarea ”tuturor măsurilor necesare” pentru reprimarea instigatorilor la tulburări.

În urmă cu o săptămână, parlamentul turc a dat formal ”undă verde” unei intervenţii militare împotriva jihadiştilor SI în Irak şi Siria, dar guvernul a refuzat până în prezent s-o întreprindă, de teamă ca aceasta să nu întărească regimul de la Damasc.