Primul copil cu trei părinţi născut în Marea Britanie. Cum a fost posibil acest lucru şi care a fost, de fapt, scopul conceperii în acest mod

S-a născut primul copil ce are ADN de la trei persoane din Marea Britanie. Acest lucru a fost posibil în urma unei proceduri de fertilizare in vitro.

10 mai 2023, 11:50
Primul copil cu trei părinţi născut în Marea Britanie. Cum a fost posibil acest lucru şi care a fost, de fapt, scopul conceperii în acest mod

Primul copil cu trei părinţi din Regat a fost conceput în acest mod în scopul prevenirii moștenirii unor boli incurabile.

Concret, ADN-ul copilului provine majoritar de la părinții săi, dar aproximativ 0,1% provine de la un donator. Deşi pare infim, acest procent poate schimba complet viața bebeluşului.

Cu doar 0,1% din ADN de la o a treia persoană, un copil ar putea evita riscul dezvoltării unor boli mitocondriale care sunt incurabile. O persoană născută cu mitocondrii defecte va avea celule care nu sunt alimentate corespunzător, ceea ce poate duce la moarte sau la boli debilitante, deoarece mușchii sunt subalimentați și organele vitale nu primesc energia de care au nevoie.

Citeste si O femeie de 32 de ani a fost găsită moartă în casă, după ce vecinii au fost alertați de plânsetul bebelușului ei: „Era zâmbitoare, nu era deprimată”

Primul copil cu trei părinţi născut în Marea Britanie. Care a fost scopul conceperii folosind ADN-uri de la trei persoane

Procedura de înlocuire mitocondrială a fost realizată în Anglia de medicii de la Centrul de Fertilitate din Newcastle. Specialiștii și-au propus să ajute femeile cu mitocondrii mutante să dea naştere copiilor fără să le transmită tulburări genetice, potrivit The Guardian.

Pentru femeile care prezintă această anomalie, conceperea pe cale naturală este pur joc de noroc. Unii bebeluși s-ar putea naște sănătoși, deoarece moștenesc doar o mică parte din mitocondriile mutante, în timp ce alții pot moșteni mult mai mult și pot dezvolta boli severe, care progresează cu timpul, fiind, de rgulă, fatale.

Statisticile arată că aproximativ unul din 6.000 de bebeluși se naşte cu tulburări mitocondriale.

Citeste si Bebeluşul Jorgia, simbolul dragostei, s-a născut cu un semn superb pe burtică: „Moaşelor nu le-a venit să creadă” FOTO