Primul deces provocat de gripa aviară H7N9

Un octogenar din Hong Kong infectat cu virusul gripei aviare a murit, au anunţat joi autorităţile, devenind astfel primul deces provocat de această boală pe teritoriul din sudul Chinei după apariţia unor noi cazuri la începutul lui decembrie, relatează AFP.

26 dec. 2013, 13:06
Primul deces provocat de gripa aviară H7N9

Primul caz uman de gripă aviară H7N9 a fost detectat la 2 decembrie. Pacientul în vârstă de 80 de ani, al doilea caz înregistrat la Hong Kong, a mâncat carne de pui în timpul unui sejur în China continentală, la Shenzhen, de cealaltă parte a frontierei. El suferea şi de alte probleme de sănătate.

Primul caz de gripă aviară este cel al unei femei de 36 de ani, o menajeră indoneziană care efectua călătorii frecvente între Hong Kong şi Shenzhen.

După detectarea acestor cazuri, Hong Kong-ul şi-a sporit controalele sanitare la frontiere, cu un personal sanitar suplimentar desfăşurat pentru a efectua controale de temperatură asupra călătorilor la sosire. Punctele de frontieră sunt deja echipate cu sisteme de scanare termică.

Potrivit AFP, acest teritoriu este în mod special precaut în faţa posibilităţii propagării virusului după ce epidemia de SRAS (Sindromul Respiratoriu Acut Sever) din 2003 s-a soldat cu 299 de morţi şi a infectat în jur de 1.800 de persoane. În total, circa 140 de cazuri umane de H7N9 au fost înregistrate în China din februarie, dintre care 45 mortale, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Citeşte şi: Tulpina UCIGAŞĂ: Un nou TIP de virus al GRIPEI AVIARE, NEDETECTAT până acum la OM, face PRIMA VICTIMĂ