Primul fotomodel al lumii. Povestea Evelynei Nesbit sau Fata Visului American GALERIE FOTO

Evelyn Nesbit dobândea gloria cu mai bine de un secol în urmă, când a devenit primul fotomodel din lume. Destinul ei fantastic nu a însemnat doar faimă, ci însăşi arta de a reprezenta o eră, o stare a unei epoci.
Sânziana Stancu
14 iun. 2015, 10:16
Primul fotomodel al lumii. Povestea Evelynei Nesbit sau Fata Visului American GALERIE FOTO

Sfârşitul secolului al XIX-lea aducea o perioadă glorioasă a creşterii economice rapide în Statele Unite, dar în acelaşi timp şi de sărăcie considerabilă în care s-a afundat o mulţime de imigranţi din Europa.

Evelyn Nesbit le-a experimentat pe ambele. Provenea dintr-o familie de scoţieni-irlandezi, din Pennsylvania, din Tarentum, iar după ce tatăl ei a murit, lăsându-şi familia cu datorii, mama ei s-a luptat singură să asigure traiul familiei.

Tânăra Evelyn, pe care o aştepta o faimă fulminantă, poza ca fotomodel pentru artişti încă de la 14 ani, pentru a-şi ajuta financiar familia. Când a ajuns la New York, în 1900, şi-a dat imediat seama că păşise într-o lume nouă, diferită de cea în care trăise până atunci. Schimbarea s-a produs brusc, iar ascensiunea ei în lumea modelling-ului a fost meteorică, devenind faimoasă peste noapte.

Viaţa ei avea să fie turbulentă şi plină de evenimente, iar notorietatea ei a atins apogeul peste noapte, după ce s-a aflat că ar fi fost implicată într-o crimă. Procesul care a urmat a fost supranumit în acea vreme „procesul secolului”.

Evelyn a fost luată sub aripa ocrotitoare a lui James Caroll Beckwith, al cărui principal patron era John Jacob Astor. Beckwith a introdus-o în lumea artiştilor, ceea ce a făcut să fie tot mai solicitată ca model pentru artişti. A inspirat faimoasa lucrare a sculptorului George Graz Barnard, „Inocenţa”, aflată acum în Muzeul de Artă Metropolitan, a apărut pe prima pagină a revistelor de modă, inclusiv Harper’s Bazaar, precum şi în diverse reclame, de la cele pentru creme de faţă, până la cele pentru pasta de dinţi. Dealtfel, figura ei tinerească, cu trăsături delicate, s-a „universalizat”, fiind văzută pe calendare, cărţi ilustrate, cărţi de joc sau cromolitografii.

Evelyn poza adesea în costume de nimfă, de ţigancă, de zeiţă din Grecia Antică sau de gheişă. Poza mereu îmbrăcată decent, fără urmă de vulgaritate chiar şi atunci când avea un decolteu mai adânc sau umerii dezveliţi, emanând farmec, nu sexualitate vulgară.

Fotografia de modă era abia la început în vremea Evelynei, iar ea a avut curajul să se aventureze în acest mediu, ca „model viu”, dar şi norocul de a lucra cu maeştri, pozând, de pildă, pentru Joel Federe. A fost un mare succes, iar pe măsură ce fotografiile de modă căpătau tot mai multă popularitate, înlocuind ilustraţiile tipărite cu fotografiile, Evelyn a generat vânzări masive de ziare, figura ei fiind recunoscută pretutindeni.

În 1901, a făcut parte din colectivul coral al piesei „Florodora”, care s-a bucurat de un succes răsunător pe Broadway. Apoi a jucat un rol în piesa de teatru „Trandafirul sălbatic”. Evelyn Nesbit devenise reprezentanta, etalonul unei ere, care întruchipa perfect paradoxurile acelor ani. Paula Uruburu, autoarea unei biografii a lui Nesbit intitulată „Eva Americană”, sublinia:”Evelyn Nesbit a fost Fata Visului American. Chipul ei a fost averea ei, iar viaţa ei a reflectat starea îndrăzneaţă, accelerată şi intoxicantă a acelor vremuri … Ea a reuşit să încarneze toate tendinţele contradictorii ale acelor vremuri supranumite „Epoca de Aur” a Americii. În timp ce părea o victoriană sentimentală, zâmbetul ei fermecător promitea ceva interzis”.

Dar cum faima atrage păreri şi comentarii, Evelyn a ajuns inevitabil şi în rubricile mondene şi în periodicele teatrale ale acelor vremuri. Toată lumea o adora şi publicul era avid să afle cât mai multe despre acest „fenomen” care întruchipa Visul American.

Capcanele fatale ale faimei

Socializând din ce în ce mai mult, Evelyn Nesbit a întâlnit un celebru arhitect din acea vreme, Stanford White, ale cărui proiecte includ cea de-a doua Madison Square Garden, un Tiffany pe 5th Avenue sau Washington Square Arch. De cum a văzut-o pe Evelyn în carne şi oase, Stanford s-a îndrăgostit nebuneşte de ea, deşi era mult mai în vârstă decât ea (47 de ani, aproape de trei ori vârsta ei). A copleşit-o cu daruri scumpe pe ea şi pe ceilalţi membri ai familiei ei, i-a făcut toate poftele şi a introdus-o în înalta societate a New York-ului. Relaţia lor a durat un an, până în 1905, când ea l-a întâlnit pe milionarul Harry K Thaw. Sfătuită de mama ei, Evelyn s-a căsătorit cu el în 1905, lăsându-l pe White cu inima frântă. 

Dar în anul următor, în data de 25 iunie, Evelyn şi soţul ei au mers la un spectacol ce a avut loc în aer liber, pe acoperişul unui teatru de cabaret, în Madison Square Garden. Acolo venise şi fostul ei iubit, White. Thaw l-a văzut pe White şi, orbit de gelozie, s-a apropiat de el la un moment dat, a scos un pistol şi-a împuşcat de trei ori, o dată în umăr şi de două ori în cap, omorându-l.

Evelyn a fost martoră la acea tragedie şi, evident, martoră la procesul ce a urmat. Această tragedie incredibilă a şocat America. Thaw a fost găsit nevinovat din motive de sănătate, fiind declarat bolnav mintal şi internat sub pază într-un azil pentru criminalii cu probleme psihice.

După ce soţul ei a intrat în închisoarea-spital, Evelyn a revenit pe scenă şi a dat naştere unui băiat. A debutat în filmul Threads of Destiny, în 1914, şi a jucat într-un serial autobiografic. A scirs, de asemenea, două cărţi de Memorii.

În 1955, actriţa Joan Colins a întruchipat-o pe Evelyn Nesbit în filmul „The Girl in the Red Velvet Swing, producţie în care au jucat şi Farley Granger, în rolul lui Harry Thaw şi Ray Milland, în rolul lui Stanford White. Evelyn a revizuit scenariul pentru a se asigura de acurateţea producţiei.

Spynews
Mama Mădălinei Cojocari, fetița dispărută în Carolina de Nord, și-a recunoscut faptele! Femeia a pledat vinovată. Bunica ei a trecut la acuzații dure
Bzi.ro
Carmen Harra a spus adevărul despre împăcarea dintre Anamaria Prodan și Laurenţiu Reghecampf! „Amândoi s-au blocat!”
Fanatik.ro
Orașul din România unde se deschide o nouă fabrică. Zeci de locuri de muncă noi vor fi disponibile
Capital.ro
Interzis în toată România. Legea este în vigoare din 2008
Playtech.ro
Ruby, ţinută de INFARCT la TV! S-a văzut tot, dar nu i-a păsat. Telespectatorii s-au lipit de televizoare
DailyBusiness
Este vestea momentului pentru românii care au credite la bancă!
Adevarul
Vârsta de pensionare se va modifica la fiecare 3 ani. Cum pot ieși femeile mai devreme la pensie
Spynews
Tzancă Uraganu, înțepătură la adresa lui Bogdan de la Ploiești? „Pentru cele mai frumoase foste...”. Cum îi face manelistul „reclamă” colegului de breaslă
Spynews
Unde are loc priveghiul Ionelei și al lui George, doi dintre tinerii morți în accidentul din Vaslui! Decizia neașteptată pe care a luat-o familia: ”Au fost aduși...”
Evz.ro
Vestea anului pentru români. În sfârșit, o țară nu ne mai cere pașaportul
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată impecabil la 66 de ani
wowbiz.ro
Mama tinerei moarte în accidentul de la Codăești a cedat! Aștepta să își vadă fiica în rochie de mireasă, dar Ionela s-a întors acasă în sicriu
Cancan.ro
S-au luat la bătaie în ultimul hal, în Parlamentul României. VIDEO EXCLUSIV
Playsport.ro
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
kanald.ro
Meteorologii Accuweather anunță ploi în majoritatea regiunilor însoțite de intensificări ale vântului și descărcări electrice: Prognoza meteo pentru ziua de miercuri, 22 mai 2024
Capital.ro
DECIZIE pentru toți românii care au BULETIN. A fost semnat decretul prezidențial
StirileBZI
Se anunță tarife mai mici vara aceasta la biletele de avion! Despre ce destinații este vorba
Prosport.ro
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de dolari și la câteva zile s-a despărțit de ea!
stirilekanald.ro
Breaking news despre Florin Piersic!
substantial.ro
„Tragedie pe două roți în Vaslui: Tânăra Ionela, aflată la pragul căsătoriei, și-a anunțat destinul în ultimul ei mesaj online – ‘Viața este o călătorie frumoas
MediaFlux
DOCUMENTUL pentru RECALCULAREA PENSIEI! Trebuie COMPLETAT OBLIGATORIU
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'