Primul grup dedicat eliminării hărţuirii în spaţiul public se lansează în România

Primul grup dedicat eliminării hărțuirii stradale, o formă de violență sexuală în spațiul public, se lansează, sâmbătă, în cadrul festivalului "Femei pe Mătăsari" din Bucureşti. Misiunea grupului vizează inițierea unor acțiuni de conștientizare publică a efectelor hărțuirii femeilor pe stradă și dezvoltarea unor strategii pentru a asigura accesul egal al tuturor în spațiile publice.

03 iun. 2015, 08:48
Primul grup dedicat eliminării hărţuirii în spaţiul public se lansează în România

„Deschiderea „Hollaback!” în România va ajuta membrii comunității noastre să se simtă mai în siguranță în spațiul public fără a fi ținta comentariilor sau acțiunilor sexiste, homofobe sau jignitoare – un drept care i se cuvine oricui, fie femei sau bărbați. Este timpul să punem capăt ideii că hărțuirea stradală este doar un termen „exagerat” „, a declarat unul dintre liderii Hollaback! România, Lavinia Dieac.

Aceasta a mai spus că, în România, hărțuirea în spațiul public trece adesea drept „compliment” sau se ignoră, pentru a evita neplăcerile cauzate. „Cazurile mai grave, care implică și forme de violență fizică, trec adesea neraportate la Poliție, agresorii continuând astfel să afecteze tot mai multe persoane. Vrem ca toată lumea să știe că hărțuirea – verbală sau fizică – nu este niciodată acceptabilă, că suntem o comunitate puternică și că împreună avem puterea de a o elimina dacă vorbim despre ceea ce ni se întâmplă, fără rușine sau culpabilitate„, a precizat Lavinia Dieac.

Potrivit unui studiu realizat în luna mai 2015, 84% dintre femeile din lume au fost hărțuite în spațiul public înainte de a împlini 17 ani. În București, 84% dintre femei nu se simt în siguranță pe stradă atunci când se află singure noaptea, iar 45% nu se simt niciodată în siguranță pe străzile din capitală, potrivit unui studiu Gallup din 2003. Mai mult, 69% dintre femei au fost martore la acte de violență fizică sau sexuală, iar 80% au mărturisit că nu au avut nicio reacție împotriva agresorului.

Hollaback! România este o filială a grupării internaționale Hollaback!. Numele provine de la o expresie urbană folosită în S.U.A., care desemnează o ripostă sau o reacție promptă la un atac, fie că aceasta este o plângere legală sau o confesiune către un prieten sau către părinți.