PRIMUL „IPAD” din lume, descoperit într-o epavă antică scufundată acum 1.200 de ani: Cum arăta prima APLICAŢIE

Arheologii turci au făcut o descoperire inedită după ce au excavat malul european al Bosforului. Astfel, ei au găsit un obiect din lemn, care pare să fie un fel de calculator antic. Mai mult, el a fost comparat cu un iPad modern, folosind o serie din capacităţile acestuia.

26 mai 2014, 12:30

Obiectul bizar, vechi de cel puţin 1.200 de ani, pare să fie o invenție bizantină. Acesta a fost descoperit într-una dintre cele aproape 40 de nave excavate în zona Yenikapi a Istanbulului, un cunoscut sit arheologic care se află în atenţia cercetătorilor de peste un deceniu, potrivit Discovery.

Citeşte şi O citadelă biblică cucerită de Regele David, descoperită în Ierusalimul de est VIDEO

Unealta descoperită aparținea probabil căpitanului, fiind acoperită fin cu decorații. Mai mult, are dimensiunea unei tablete moderne de 7 inch, însă este mult mai groasă. Astfel, este construită dintr-un set de plăcuțe dreptunghiulare suprapuse şi acoperite cu ceară. Pe aceste foi se puteau nota diferite lucruri, aşa cum arată inscripțiile grecești care sunt încă vizibile pe ceară chiar dacă au stat 1.000 de ani pe fundul apei.

Cu toate acestea, lucrul cel mai interesant este aplicația primitivă ascunsă în plăcuța de jos unde un capac glisant acoperă o placă cu spații cioplite.

Citeşte şi Nu se aştepta la asta: Ce a păţit un bărbat din IAŞI după ce a găsit un VÂRF de SĂGEATĂ de acum 1.000 de ani

Când tragi de partea glisantă există micuțe greutăți folosite ca un test de echilibru. Yenikapi este un fenomen cu 37 de vase scufundate și cu produse ecologice. Cred că produsele ecologice sunt cele mai importante în viitorul excavației” a declarat Ufuk Kocabaş, unul dintre cercetători.

Dat fiind faptul că era vorba de un vas de comerț, obiectul descoperit era folosit pentru a determina valoarea unor articole. În acelaşi timp, balanța era folosită pentru a determina conținutul de metal din minereuri sau tipul de metal prețios  dintr-un aliaj.