Primul oraș din România care s-a lăudat cu sistemul gratuit de bike-sharing a renunțat la idee. Societatea de transport a cerut închiderea proiectului

Timișoara s-a lăudat cu faptul că a fost primul oraș din România care a implementat un sistem gratuit de bike-sharing, ideea fiind pusă în practică încă din 2015. Pentru că nu s-a dovedit a fi o soluție profitabilă, proiectul este aruncat la lada de gunoi, după ce societatea de transport din oraș a explicat că este prea costisitor și nu are rezultatele așteptate.

04 iul. 2023, 23:20
Primul oraș din România care s-a lăudat cu sistemul gratuit de bike-sharing a renunțat la idee. Societatea de transport a cerut închiderea proiectului

Practic, din 2015, timișorenii au avut posibilitatea de a folosi, în mod gratuit, bicicletele puse la dispoziție de autoritățile locale. După ce s-au lăudat cu faptul că Timișoara este primul oraș din România care a găsit soluția salvatoare pentru a descongestiona traficul și pentru a reduce poluarea, la nici 10 ani distanță se renunță la acest proiect.

Propunerea de închidere a acestui sistem de bike-sharing a fost făcută de societatea de transport din oraș, care a ajuns la concluzia că este prea scump și nu a avut nici rezultatele așteptate.

Citește și Roșiile vestite din Matca s-au ieftinit catastrofal. Cât de puțin au ajuns să coste acum, în comparație cu 17 lei, cât erau cu două luni în urmă. Românilor nu le vină să creadă

”Propunerea mea este ca STPT-ul să renunțe la acest serviciu, deoarece venit zero, adică dumneavoastră ca și acționari ai acestei firme, cred că ați avea tot interesul să vă diminuați pagubele”, a declarat Constantin Cocheci, director al Societății de Transport Timișoara, la care Consiliul Local este acționar.

Directorul Societății de Transport Public Timișoara a precizat că sistemul este unul foarte costisitor, pentru fiecare lună de funcționare fiind necesare cheltuieli de 130.000 de lei.

Așa cum era de așteptat au apărut, imediat, și reacții de nemulțumire, din partea celor care au folosit sistemul, mulți dintre ei considerându-l chiar unul de interes și util.

Citește și  Baba Vanga, profeție incredibilă pentru 2024. Se apropie cu pași repezi momentul anunțat de clarvăzătoarea supranumită Nostradamus din Balcani

Bike-sharing în Timișoara, proiect eșuat

Ca elemente esențiale, sistemul de bike-sharing din Timișoara are 300 de biciclete perfect funcționale și 34 de stații unde pot fi lăsate. Dacă până acum societatea de transport din oraș nu s-a descurcat în așa fel încât să mențină gratuitatea, dar și sistemul în funcțiune, mai multe firme particulare din Timișoara s-au arătat interesate să preia acest proiect, dar fără să mai ofere gratuitate pentru utilizarea lui.

De altfel, exact acesta este motivul pe care îl invocă timișorenii dezamgiți de faptul că se renunță la proiect, și anume că s-a făcut tot posibilul pentru a se renunța la serviciul public de bike-sharing pentru a face loc pe piață unei firme private, care să controleze acest segment.