Primul oraş din România care va avea transport în comun 100% electric

Publicat: Luni, 14 Septembrie 2020 13:58 // Actualizat: Luni, 14 Septembrie 2020 13:58 // Sursa: romaniatv.net

Brașovul va fi primul mare oraș din România care va avea un transport în comun 100% electric, a anunţat Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, potrivit News.ro. Potrivit ministrului, ținta pentru anul acesta este de 75%, ceea ce înseamnă 133 de autovehicule electrice.

Foto: ratbv.ro

"Brașovul va fi primul mare oraș din România care va avea un transport în comun 100% electric. Ținta pentru anul acesta este de 75%, ceea ce înseamnă că, până la finalul anului, transportul în comun din municipiul Brașov se va baza pe 133 de autovehicule 100% full electric. Mă bucur că Brașovul dă un semnal puternic întregii țări și administrațiilor locale care pot prelua acest model de bună practică. Orice oraș din România poate face asta, mai ales că ieri am lansat în dezbatere publică ghidul prin care finanțăm achiziția de autobuze electrice, hibride sau cu gaz comprimat  și tramvaie. Până acum, toate cele 13 autobuze care sunt deja în trafic au făcut peste 110.000 km, iar finanțarea totală se ridică la suma de 109 milioane de lei”, a spus ministrul Costel Alexe.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat în dezbatere publică ghidul de finanțare pentru transport public ecologic în aglomerările urbane. Bugetul  programului este de 480 milioane lei, prin Administrația Fondului pentru Mediu. Astfel, prin accesarea acestui program, primăriile vor putea achiziționa mijloace de transport 100% electrice – autobuze electrice, troleibuze, tramvaie, dar și autobuze electric-hibride sau alimentate cu gaz natural comprimat (GNC).

Citeşte şi Primul tren de test a ajuns la Aeroportul Otopeni VIDEO

"Dacă primăriile vor da dovadă de responsabilitate și vor accesa integral acești bani, aproximativ 320 de mijloace de transport ecologice vor circula, în viitorul apropiat, pe străzile orașelor din România. Am anunțat de la începutul anului că vom investi masiv în programele verzi care aduc avantaje mediului înconjurător. Prin toate programele derulate prin Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor ne propunem, mai ales în acest context pandemic, să reducem degradarea mediului crescând calitatea vieții în orașele din România”, a declarat ministrul Costel Alexe.

De transport în comun 100% electric vor beneficia în viitor cele 14 aglomerări cu depășiri frecvente ale valorilor maxime de emisii poluante. Este vorba despre municipiile: București, Bacău, Brăila, Brașov, Constanța, Cluj-Napoca, Craiova, Galați, Iași, Pitești, Ploiești și Timișoara, la care se adaugă orașul Măgurele din județul Ilfov și comuna Brazi, din județul Prahova.

"10% din emisiile de CO2 ale unui oraș sunt provocate de autobuzele urbane. Prin implementarea programului, sperăm să reducem această valoare la jumătate, cel puțin în orașele beneficiare. În plus, înlocuirea vehiculelor vechi cu unele noi și moderne vor face mult mai atractive, pentru cetățeni, rețelele de transport public local”, a adăugat ministrul Alexe.

Valoarea finanțării poate fi de maxim 80% din proiect și ea variază în funcție de numărul de locuitori. Pentru localitățile sub 50.000 de locuitori este de 1 milion lei, între 50.000 și 250.000 locuitori – 40 milioane lei, iar cele cu peste 250.000 de locuitori pot primi o finanțare de până la 53 milioane lei. 

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
autobuze electrice Brasov Costel Alexe transport în comun
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8750
RON
26 Sep
noapte 18 °
zi 29 °
Ultimele joburi adaugate
24 H