Primul oraş din România unde se redeschid creşele începând cu 18 iunie. Ce măsuri s-au luat pentru prevenirea infectării

Primarul municipiului Cluj-Napoca a anunţat, într-o postare pe Facebook, că va redeschide creşele începând de pe 18 iunie. Edilul dă asigurări că s-au luat toate măsurile de protecţie necesare pentru ca cei mici să nu fie supuşi niciunui risc de contaminare cu noul coronavirus.

RomaniaTV.net
17 iun. 2020, 17:55
Primul oraş din România unde se redeschid creşele începând cu 18 iunie. Ce măsuri s-au luat pentru prevenirea infectării

Am început să pregătim acest demers de săptămâna trecută, alături de conducerea Direcției de Sănătate Publică, luând în considerare toate măsurile de protecție necesare: asigurarea materialelor pentru dezinfectare și igienă, asigurarea triajului copiilor la intrare, instructajul părinților, circuite separate pentru părinți și pentru personal ș.a.m.d”, precizează Emil Boc.

Primarul Clujului anunță că fiecare copil va beneficia de un spaţiu de 4,5 m, iar între copii va exista o distanţă de 2 m: “Pentru respectarea tuturor măsurilor de siguranță, din cele 1.232 locuri vor fi disponibile 721 locuri în cele 16 unități din cadrul Centrului Bugetar Creșe. Astfel va fi asigurat un spațiu de 4,5 mp pentru fiecare copil și o distanță de 2 m”.

Iată cele mai importante precizări făcute de primarul Emil Boc, referitor la redeschiderea creşelor:
 
– La revenirea în creşă (dacă cererea a fost aprobată), părinţii vor prezenta avizul epidemiologic de intrare în colectivitate eliberat de către medicul de familie.

– Copiii cu boli infectocontagioase acute nu vor fi aduși la unităţile de învăţământ preşcolar şi antepreşcolar.

– Temperatura copilului se va măsura de către părinți înainte de a pleca la creșă, grădiniță, afterschool. Dacă are simptome respiratorii sau febră (37,3°C sau mai mare), copilul trebuie să rămână acasă.

– Transferul de obiecte sau echipamente între casă și unitate trebuie limitat la ceea ce este strict necesar: haine de schimb și încălțăminte suplimentară.

– Copiii nu trebuie să aducă de acasă jucării sau alte obiecte care nu sunt necesare. Părinții trebuie să ajute/supravegheze copiii să se spele pe mâini înainte de a pleca la creșă, grădiniță, afterschool.

– Traseul prin curtea unității până la intrare și în incintă se va realiza pe un culoar bine delimitat și semnalizat, respectând normele de distanțare fizică.

– Sălile de grupă vor fi astfel amenajate încât să permită reducerea numărului de copii în cameră, iar distanța dintre ei să fie maximizată, fără a compromite funcționarea normală a activităților pedagogice. Se recomandă reducerea numărului de copii în grupă, astfel încât să fie asigurată o suprafață de minimum 4,5 mp/copil.

– Distanțarea fizică se va asigura în toate încăperile din unitate (dormitoare și în sălile de mese) prin plasarea paturilor, șezlongurilor, respectiv a măsuțelor la cel puțin 2 m distanță între ele.

– Se vor asigura încăperi dedicate pentru a evita contactul dintre persoanele din grupuri diferite; va fi nominalizat personalul care lucrează la fiecare grupă de copii și vor fi repartizate spațiile în care aceștia își vor desfășura activitatea zilnică în mod constant.