Primul portcontainer electric autonom din lume a fost făcut la Brăila

Yara Birkeland, primul portcontainer electric complet autonom din lume, construit la șantierul Vard Brăila și armat la Brattvaag, în Norvegia, a fost livrat proprietarului, gigantul din industria îngrășămintelor chimice Yara.

02 dec. 2020, 23:32
Primul portcontainer electric autonom din lume a fost făcut la Brăila
Primul portcontainer electric autonom din lume a fost livrat proprietarului

Primul portcontainer electric autonom are o lungime de 80 de metri și o capacitate de transport de 120 TEU (120 de containere standard).

Constructorul norvegian de nave a semnat, în 2018, un contract de 250 milioane de coroane norvegiene (aproximativ 30 milioane dolari) cu Yara pentru construcția unui portcontainer electric pregătit pentru operațiuni autonome, primul vas de acest tip din lume, scrie Profit.ro.

Citeşte şi: Bolnavii de COVID-19 îndură FRIGUL la spitalul mobil de la Leţcani. Sunt trataţi la 13 grade în containerele medicale

Primul portcontainer electric autonom a fost livrat

În primă fază, portcontainerul va avea echipaj uman, trecerea la operațiunile complet autonome urmând să fie realizată până în 2022. “Urăm mult succes companiei Yara pentru dezvoltarea în continuare a navei și așteptăm cu nerăbdare să o vedem operațională în curând”, a transmis Vard într-un mesaj pe LinkedIn.

De designul vasului s-a ocupat firma Marin Teknikk, echipamentul și tehnologiile de navigare, inclusiv senzorii pentru operarea de la distanță și autonomă, fiind furnizate de compania norvegiană Kongsberg.

Citeşte şi: Gruia Stoica a cumpărat platforma RAFO Oneşti. Vrea să dezvolte cel mai mare centru logistic pentru containere şi produse petroliere

Fondat în 1905, grupul norvegian Yara este unul dintre cei mai importanți furnizori de îngrășăminte, având peste 17.000 de angajați și activități în 60 de țări. Vard operează 9 șantiere cu peste 9.000 de angajați, în Norvegia, România, Brazilia și Vietnam.

Compania este deținută în proporție de 86,81% de grupul italian Fincantieri, al patrulea cel mai mare constructor de nave la nivel global.


loading...