Primul român condamnat pentru terorism a fost despăgubit. Câţi bani va primi Dragoş Ciupercescu, în urma unei decizii CEDO

Dragoş Ciupercescu este primul român care a fost condamnat pentru terorism, după ce a lovit cinci elevi de la Liceul „Jean Monnet” folosind o grenadă și a distrus bunuri materiale. CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului) a decis, marți, ca statul român să plătească 3.000 de euro lui Dragoș Ciupercescu pentru condiții improprii de detenție.

RomaniaTV.net
07 ian. 2020, 16:18
Primul român condamnat pentru terorism a fost despăgubit. Câţi bani va primi Dragoş Ciupercescu, în urma unei decizii CEDO

Cazul viza plângeri privind condițiile necorespunzătoare de detenție. Domnul Ciupercescu a fost condamnat la 18 ani de închisoare în 2005 și a fost reținut în diverse condiții până la eliberarea sa condiționată în 2016. În acea perioadă, a făcut plângeri legate de condițiile improprii ale detenției sale, invocând supraaglomerarea și lipsa încălzirii în închisoarea din Giurgiu, în ianuarie 2009, apoi la închisoarea Jilava, unde a fost transferat în ianuarie 2015.

Judecătorul a decis în favoarea lui Ciupercescu, însă nu a stabilit nicio compensație. Ca urmare a plângerii privind supraaglomerarea, el a fost încarcerat într-o celulă mai spațioasă din Jilava din martie 2015. Domnul Ciupercescu s-a plâns instanțelor civile că a fost expus la fum de țigară în timp ce a fost transportat la audierile curții în dosarul său și în timp ce aștepta la sălile de judecată; de faptul că nu a putut comunica online cu soția sa care locuia în Italia; și de faptul că trebuia să informeze autoritățile asupra tuturor membrilor familiei pe care dorea să îi sune, argumentând încălcarea confidențialității telefoanelor.

Curtea i-a respins toate plângerile, cu excepția celei cu privire la comunicarea online, unde a recunoscut o încălcare a drepturilor acestuia, din lipsă de reglementări în acest sens. Pe baza articolului 3 care face referire la tratamentul inuman sau degradant din Convenția Europeană pentru Drepturile Omului, domnul Ciupercescu s-a plâns de condițiile detenției sale din închisorile Giurgiu și Jilava.

A fost constatată încălcarea acelui articol în cazul detenției de la Giurgiu și Jilava în perioada iulie 2012 – martie 2015. Decizia: 3.000 euro”, potrivit unui comunicat de presă de marți pe site-ul Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

Ciupercescu a detonat o grenadă pe trotuarul din faţa Liceului Jean Monnet din Capitală

Dragoş Ciupercescu a fost militar angajat pe bază de contract în Ministerul Apărării Naţionale, în perioada 6 ianuarie 1997 – 1 martie 1999, când i s-a desfăcut contractul de muncă. În noaptea de 10 spre 11 august 2002, el a sustras din depozitul de muniţii al UM 01348 Bucureşti şapte grenade de mână defensive, tip F1, zece focoase destinate acestui tip de muniţie şi 144 de cartuşe calibrul 7,65 mm. 

La 6 noiembrie 2002, Ciupercescu a detonat una din grenadele furate pe trotuarul din faţa Liceului Jean Monnet din Capitală, rănind cinci elevi şi distrugând bunuri materiale. La 14 martie 2003, el a amplasat o altă grenadă pe o alee din Parcul Cişmigiu, ulterior cerând bani autorităţilor pentru a pune capăt acestor acţiuni. A fost arestat la 24 martie 2003, iar la 13 octombrie 2003, a fost trimis în judecată de procurorii militari.