Primul român cu reacții adverse la vaccinul COVID. O asistentă din Cluj a suferit o reacție alergică

Prefectura Cluj a anunțat că 165 de persoane s-au vaccinat pentru coronavirus până în prezent. Dintre acestea, o asistentă medicală a suferit o ”manifestație alergică ușoare de tip urticarian la nivelul extremității cefalice”.

28 dec. 2020, 16:19
Primul român cu reacții adverse la vaccinul COVID. O asistentă din Cluj a suferit o reacție alergică

Primul român cu reacții adverse la vaccinul COVID.  Asistenta în cauză era cunoscută cu alergii, însă fără a avea o contraindicație la vaccinare, a suferit o manifestație alergică ușoară. Aceasta a primit un tratament antialergic și și-a revenit.

Citește și: Bilanţ coronavirus 28 decembrie 2020. Veşti bune după Crăciun, o nouă zi cu cazuri puţine

„Din 165 persoane vaccinate până în prezent, a existat un singur caz de manifestare alergică ușoară de tip urticarian la nivelul extremității cefalice, care a remis rapid sub terapia specifică antialergică”, a transmis, luni, prefectul de Cluj, Mircea Abrudean.

Conform prefectului de Cluj, este vorba despre o asistentă medicală, care se știa cu alergii, dar nu avea contraindicații la vaccinare. În județul Cluj, prima persoană vaccinată împotriva COVID a fost doctorul Violeta Briciu, director medical. Ulterior au fost vaccinate încă 90 de cadre medicale din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase Cluj-Napoca.

Primul român cu reacții adverse la vaccinul COVID. Noile doze de vaccin vor ajunge la Cluj in 29 decembrie.

Vaccinul anti-Covid trebuie să stea cinci zile în frigider înainte de administrare

Odată scos din congelator vaccinul anti-COVID-19 trebuie să stea cinci zile la frigider, la o temperatură de 2 grade Celsius. Înainte de administrare, însă, acesta este scos cu jumătate de oră mai devreme, ca să ajungă la temperatura camerei.

Un flacon de vaccin se diluează cu 1,8 ml de ser fiziologic şi astfel se pot vaccina din el cinci persoane. Vaccinul anti-Covid nu are voie să fie agitat. În rest, toate procedurile sunt identice cu cele ale unui vaccin antigripal. Injecţia se face intramuscular în braţ pentru o reacţie imunogenă mai bună.

Dana Piansochi este asistenta şefă a Spitalului Clinic de Boli Infecţioase din Cluj şi spune că nu a simţit durere la vaccinare şi până acum nu a avut nicio reacţie adversă şi nici nu cunoaşte pe cineva să fi avut. „Vaccinul este păstrat în frigider. Este un vaccin deja decongelat, care are o perioadă de stabilitate de 5 zile din momentul în care este decongelat. Vaccinul se păstrează la 2 grade. El este în flacoane. Fiecare flacon conţine cinci doze. În general îl scoatem cu jumătate de oră ca să ajungă la temperatura camerei şi pe urmă îl diluăm”, a declarat aceasta, pentru Mediafax.