Primul român la CIO, după 15 ani. Octavian Morariu a fost cooptat în familia olimpică

Octavian Morariu, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, a devenit oficial membru al Comitetului Internaţional Olimpic, cu ocazia celei de-a 125-a Sesiuni a aceste organizaţii, desfăşurată la Buenos Aires.

10 sept. 2013, 14:31
Primul român la CIO, după 15 ani. Octavian Morariu a fost cooptat în familia olimpică

România are, după 15 ani, din nou un reprezentant în cadrul Comitetului Internaţional Olimpic.

În capitala Argentinei, unde au fost programate atât întâlnirea Biroului Executiv al CIO cât şi cea de-a 125-a Sesiune a mişcării olimpice, Octavian Morariu a fost confirmat ca membru al CIO cu 73 voturi „pentru” şi doar 14 „împotrivă”.

Preşedintele COSR a devenit astfel cel de-al patrulea român membru al CIO, după prinţul George Ghe. Bibescu, George Alexandro Plagino şi Alexandru Siperco, precizează Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, citat de Agerpres.

Ultimul român membru al CIO, Alexandru Siperco, s-a bucurat de această onoare timp de 43 de ani, din 1955, până la moartea sa, în 1998.

George Ghe. Bibescu, primul român membru al CIO, a făcut parte doi ani din organizaţia olimpică internaţională, din 1899 şi până în 1901, chiar înainte de înfiinţarea forului olimpic naţional, în 1924.

George Alexandro Plagino, primul sportiv român participant la Jocurile Olimpice moderne, la Paris în 1900, a fost ales ca membru CIO în 1908, în cadrul Sesiunii de la Londra, dar a fost retras de autorităţile comuniste în februarie 1948.

Născut pe 7 august 1961, Octavian Morariu este absolvent al Facultăţii de Căi Ferate, Drumuri şi Poduri a Institutului de Construcţii Bucureşti, şef de promoţie 1986, cu diplomă de inginer. Are dublă cetăţenie, română şi franceză. Morariu a fost rugbyst de performanţă şi a ajuns să fie selecţionat în celebra selecţionată multinaţională The Barbarians.

A fost preşedinte al Federaţiei Române de Rugby (2001-2003), iar în anii 2003 şi 2004 a deţinut funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Sport. În luna iulie, el a fost ales preşedinte al Federaţiei Europene de Rugby (FIRA-AER).

Octavian Morariu a fost ales pe 15 noiembrie 2004 preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, după care a fost reales în două rânduri. Morariu era vicepreşedinte FIRA-AER din 2004.

Citeşte şi Octavian Morariu, reales pentru a trei oară preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român

În cadrul reuniunii olimpice de la Buenos Aires, alături de Octavian Morariu au mai devenit membri CIO: Alexander Jukov – preşedintele Comitetului Olimpic din Rusia, Lawrence Probst III – preşedintele Comitetului Olimpic din Statele Unite ale Americii, Camiel Eurlings – candidat după ce prinţul Willem Alexander a urcat pe tronul regatului Olandei renunţând la calitatea de membru CIO, Paul Kibii Tergat – fost atlet kenyan, Bernard Rajzman – preşedintele Comisiei Naţionale a sportivilor din Brazilia, Dagmawit Girmay Berhane – secretarul general al Comitetului Olimpic din Etiopia, Ştefan Holm – fost atlet suedez, Mikaela Maria Antonia Cojuangco-Jaworski – actriţă şi moderator tv în Filipine.