Primul scandal PNL – USR PLUS pe negocierea funcţiilor în Guvern. Dominic Fritz: „Premierul şi preşedintele Camerei Deputaţilor nu pot fi de la acelaşi partid”

Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, susţine că premierul şi preşedintele Camerei Depuţaţilor nu pot fi de la acelaşi partid, într-un "parteneriat adevărat", dând de înţeles că nu ar fi de acord cu varianta PNL - Florin Cîţu, premier şi Ludovic Orban, preşedinte al Camerei Deputaţilor. Edilul, care face parte din echipa de negociere USR PLUS, afirmă că este nevoie de un Guvern care să-şi asume reforme profunde.

11 dec. 2020, 23:35
Primul scandal PNL – USR PLUS pe negocierea funcţiilor în Guvern. Dominic Fritz: „Premierul şi preşedintele Camerei Deputaţilor nu pot fi de la acelaşi partid”

A apărut deja primul scandal PNL – USR PLUS pe negocierea funcţiilor în Guvern, cu doar câteva zile înainte de consultările de la Palatul Cotroceni.

„Vrem un guvern – şi asta nu este negociabil – care să-şi asume, cu adevărat, nişte reforme profunde în toate domeniile statului. Nu putem să continuăm aşa. (…) Asta trebuie să se reflecte în Programul de guvernare al noului guvern”, a declarat Dominic Fritz, la postul Digi24, conform News.ro.

Citeşte şi: Dominic Fritz va face parte din grupul de negociere pentru viitorul Guvern. Anunţul făcut de primarul Timişoarei

Primul scandal PNL – USR PLUS pe negocierea funcţiilor în Guvern. „Sunt două funcţii foarte importante la vârful statului”

Primarul Timişoarei a explicat că va face parte sâmbătă din echipa USR PLUS care va negocia formarea noului Guvern. Fritz nu este, însă, de acord ca premierul şi preşedintele Camerei Deputaţilor să fie de la acelaşi partid.

„Dacă aţi vorbit de prim-ministru, totuşi, trebuie să spun că sunt două funcţii foarte importante la vârful statului, în Parlament şi în Guvern, prim-ministrul şi preşedintele Camerei Deputaţilor şi, într-un parteneriat adevărat, bineînţeles că un partid nu poate să aibă amândouă funcţiile”, a mai precizat Dominic Fritz, conform sursei citate.

Propunerea PNL pentru funcţia de premier este Florin Cîţu. De asemenea, liberalii ar vrea ca postul de preşedinte al Camerei Deputaţilor să-i revină lui Ludovic Orban.

Cine face parte din echipele de negociere

Echipa PNL este condusă de președintele liberalilor, Ludovic Orban. Din aceasta mai fac parte secretarul general, Robert Sighiartău, prim-vicepreședinții Rareș Bogdan și Raluca Turcan, precum și senatorul Alina Gorghiu și vicepreședintele Laurențiu Leoreanu.

Potrivit Digi24, din echipa USRPLUS fac parte nu mai puţin de 19 persoane care sunt împărţite pe mai multe criterii. Negocierile politice vor fi conduse de cei doi copreședinți Dan Barna și Dacian Cioloș.

USR PLUS are, însă, o altă echipă pentru discuțiile privind programul de guvernare și o altă echipă pentru împărțirea funcțiilor din Parlament.

Politic: Dan Barna, Dacian Cioloș, Dominic Fritz, Dragoș Tudorache, Vlad Voiculescu, Ionuț Moșteanu.

Program de guvernare: Cristian Ghinea, Claudiu Năsui, Lucian Viziteu, Stelian Ion, Dragoș Pîslaru, Anca Dragu, Andrei Lupu, Ștefan Pălărie.

Parlament: Cătălin Drulă, Radu Mihail, Cristina Prună, Silvia Dinică, Oana Țoiu, Andrei Lupu, Ștefan Pălărie.

La negocierile de la Palatul Cotroceni va merge şi echipa UDMR. Este condusă de Kelemen Hunor și este împărțită, de asemenea, în funcție de negocierile purtate. Una dintre echipe va purta discuţii despre funcţii, iar o alta despre programul de guvernare.

Guvern și Parlament: Kelemen Hunor, Tanczos Barna, Cseke Attila, Benedek Zakarias, Rozalia Biro.

Program de guvernare: Balint Porcsalmi, Hegedus Csilla Antal Arpad, Csoma Botond.

Potrivit News.ro, negocierile între PNL, USR-PLUS şi UDMR vor continua zilele următoare. Joi dimineaţa a avut loc prima întâlnire a liderilor celor trei formaţiuni, iar la prima parte a întrevederii a participat şi preşedintele Klaus Iohannis.

Citeşte şi: Dominic Fritz vorbește despre prezența scăzută la vot, deși nici el nu s-a prezentat la urne: „E o palmă pentru întreaga clasă politică veche”