Primul şef femeie al General Motors, Mary Barra, va fi plătită în 2014 cu 14,4 milioane de dolari

General Motors (GM) a anunţat că anul acesta intenţionează să-şi plătească directorul general, Mary Barra, cu 14,4 milioane de dolari, cu 60% mai mult faţă de cât i-a dat predecesorului acestuia, Dan Akerson, care a primit în 2012 nouă milioane de dolari, transmite BBC.

11 feb. 2014, 09:38
Primul şef femeie al General Motors, Mary Barra, va fi plătită în 2014 cu 14,4 milioane de dolari

Mary Barra a preluat în 15 ianuarie funcţia de directorul general al GM, fiind prima femeie aflată la conducerea celui mai mare producător auto american, scrie Agerpres.

Anterior, General Motors anunţase că, în 2014, Mary Barra va fi plătită cu 4,4 milioane de dolari în numerar şi acţiuni, dar această cifră nu a inclus şi compensaţiile financiare pe termen lung.

Publicarea sumei de 14,4 milioane de dolari vine după ce compania americană a fost criticată pentru că suma acordată directorului general este mai mică, deoarece Mary Barra este femeie.

GM susţine că a publicat datele privind salariul „pentru a corecta impresiile greşite”.

Citeşte şi Cele 10 oraşe unde americanii AU RENUNŢAT la maşini

„Ca director general nou numit, compensaţia totală a d-nei Mary Barra este în linie cu cea practicată la nivelul grupului. Performanţa companiei stabileşte în ultimă instanţă valoarea salariului ei”, a declarat preşedintele board-ului GM, Tim Solso.

Nivelul compensaţiei va fi aprobat în şedinţa Adunării Generale a Acţionarilor, din iunie.

În decembrie, Guvernul american a vândut ultimele acţiuni pe care le mai deţinea la General Motors, punând capăt unui program istoric de salvare a uneia din cele mai importante companii americane, care, la final, a generat pierderi de aproximativ 10 miliarde de dolari pentru contribuabili.

Mary Barra a condus Departamentele de Design şi Inginerie ale GM, după ce, înainte, a fost şef la Resurse Umane. Ea s-a alăturat GM în 1980, atunci fiind studentă.

Analiştii consideră că ieşirea completă a Trezoreriei din acţionariatul GM va ridica stigmatul de „Government Motors”, care planează în prezent asupra companiei. În plus, producătorul auto va putea, din nou, să plătească dividende şi, de asemenea, să ofere recompense mai mari directorilor săi.

De la ieşirea de sub protecţia Legii falimentului, în 2009, GM a fost profitabilă timp de 15 trimestre consecutiv, generând profituri cumulate în valoare de aproximativ 20 de miliarde de dolari de pe urma lansării de noi produse şi a vânzărilor crescute pe pieţele din America de Nord şi China.