Primul teritoriu luat oficial înapoi de Ucraina, de la ruși. Steagul galben-albastru a fost arborat pe Insula Şerpilor

Steagul ucrainean a fost din nou arborat pe Insula Şerpilor din Marea Neagră, a transmis luni armata ucraineană, după ce forţele ruse s-au retras din acest loc strategic săptămâna trecută.

04 iul. 2022, 16:23
Primul teritoriu luat oficial înapoi de Ucraina, de la ruși. Steagul galben-albastru a fost arborat pe Insula Şerpilor

Operaţiunea militară s-a încheiat, iar teritoriul (Insula Şerpilor – n.r.) s-a întors sub jurisdicţia Ucrainei„, a spus Natalia Humeniuk, purtătoare de cuvânt a comandamentului militar de sud al Ucrainei, într-o conferinţă de presă.

Unii analişti au spus că retragerea Rusiei din Insula Şerpilor, situată în largul coastei de sud-vest a Ucrainei, ar putea relaxa blocada acesteia asupra porturilor ucrainene.

Însă un diplomat străin de la Kiev a declarat pentru Reuters că încă nu este suficient pentru a permite tranzitul sigur al cerealelor ucrainene.

Este nevoie de o deminare, iar Rusia are în continuare capacităţi (nave militare, sisteme de apărare de coastă şi superioritate aeriană) care să îi permită să blocheze căile navigabile„, a adăugat el.

Citește și Ucraina acuză Rusia că a lansat bombe cu fosfor asupra Insulei Şerpilor VIDEO

Pentru a-şi debloca porturile ca să transporte cereale, Ucraina va avea nevoie de sprijinul aliaţilor, dar şi ca Turcia să joace un rol cheie, a mai spus diplomatul.

Rusia a anunţat joi că s-a retras din Insula Şerpilor ca „gest de bunăvoinţă” pentru a arăta că nu obstrucţionează încercările ONU de a deschide un coridor umanitar pentru a permite transportul de cereale dinspre Ucraina.

Ucraina a spus, în schimb, că a alungat forţele ruse după un atac cu artilerie şi rachete.

Citește și Imagini din satelit arată distrugerile suferite de poziţiile ruşilor din Insula Şerpilor, bombardate de armata ucraineană GALERIE FOTO


loading...
Partenerii noștri