Primul teritoriu luat oficial înapoi de Ucraina, de la ruși. Steagul galben-albastru a fost arborat pe Insula Şerpilor

Steagul ucrainean a fost din nou arborat pe Insula Şerpilor din Marea Neagră, a transmis luni armata ucraineană, după ce forţele ruse s-au retras din acest loc strategic săptămâna trecută.

04 iul. 2022, 16:23
Primul teritoriu luat oficial înapoi de Ucraina, de la ruși. Steagul galben-albastru a fost arborat pe Insula Şerpilor

Operaţiunea militară s-a încheiat, iar teritoriul (Insula Şerpilor – n.r.) s-a întors sub jurisdicţia Ucrainei„, a spus Natalia Humeniuk, purtătoare de cuvânt a comandamentului militar de sud al Ucrainei, într-o conferinţă de presă.

Unii analişti au spus că retragerea Rusiei din Insula Şerpilor, situată în largul coastei de sud-vest a Ucrainei, ar putea relaxa blocada acesteia asupra porturilor ucrainene.

Însă un diplomat străin de la Kiev a declarat pentru Reuters că încă nu este suficient pentru a permite tranzitul sigur al cerealelor ucrainene.

Este nevoie de o deminare, iar Rusia are în continuare capacităţi (nave militare, sisteme de apărare de coastă şi superioritate aeriană) care să îi permită să blocheze căile navigabile„, a adăugat el.

Citește și Ucraina acuză Rusia că a lansat bombe cu fosfor asupra Insulei Şerpilor VIDEO

Pentru a-şi debloca porturile ca să transporte cereale, Ucraina va avea nevoie de sprijinul aliaţilor, dar şi ca Turcia să joace un rol cheie, a mai spus diplomatul.

Rusia a anunţat joi că s-a retras din Insula Şerpilor ca „gest de bunăvoinţă” pentru a arăta că nu obstrucţionează încercările ONU de a deschide un coridor umanitar pentru a permite transportul de cereale dinspre Ucraina.

Ucraina a spus, în schimb, că a alungat forţele ruse după un atac cu artilerie şi rachete.

Citește și Imagini din satelit arată distrugerile suferite de poziţiile ruşilor din Insula Şerpilor, bombardate de armata ucraineană GALERIE FOTO