Primul terorist al României, Omar Hayssam, vrea să fie egalul lui Ciucă. Sirianul îşi scrie teza de doctorat în închisoare

Omar Hayssam arată, într-una dintre multiplele cereri pe care le-a depus pe rolul instanțelor, că lucrează la o teză de doctorat în penitenciar, că suferă de Parkinson și că ar vrea schimbarea regimului de detenție din „închis”, în „semideschis”, deoarece nu-și poate vedea nepoții.

05 iul. 2023, 11:27
Primul terorist al României, Omar Hayssam, vrea să fie egalul lui Ciucă. Sirianul îşi scrie teza de doctorat în închisoare

Primul terorist al României, Omar Hayssam ispășește o condamnare de 24 de ani rezultată din contopirea pedepselor din 5 dosare: unul de terorism, trei de infracțiuni economice și altul pentru fuga din țară.

Pe data de 2 februarie 2023 judecătorul de supraveghere a privării de libertate de la Penitenciarul Mărgineni, a respins, ca nefondată, plângerea formulată de Omar Hayssam împotriva hotărârii comisiei de regim din luate prin raportul nr. 60/16.01.2023, prin care i-a fost menținut regimul de executare a pedepsei — închis.

Ziare.com a consultat motivarea încheierii Judecătoriei Moreni din data de 12.05.2023, din care rezultă ce anume voia sirianul.

În susținerea și motivarea oportunității schimbării regimului de executare într-unul mai puțin sever, avocatul lui Omar Hayssam a arătat următoarele:

„Solicită să se aibă în vedere starea de sănătate, timpul scurs de la acordarea regimului închis, fracția de pedeapsă rămasă de executat până la dobândirea vocației la liberare condiționată (având în vedere că, la data de 01.03.2023 împlinește 60 de ani), precum și comportamentul în penitenciar;

A avut un comportament exemplar, nu a avut abateri disciplinare și a fost recompensat;

Se impune să se aibă în vedere dispozițiile regulamentului de aplicare a legii, art. 28 alin. 2 rap. la art. 39 alin. 2 din lege; (n.r. – Administrația Națională a Penitenciarelor și administrația penitenciarului au obligația de a asigura, în condițiile legii, protecția și asistența deținuților vulnerabili. La stabilirea regimului de detenție se are în vedere inclusiv vârsta și starea de sănătate a deținutului);

Citeşte şi: Ovidiu Tender încearcă să scape de prejudiciul din dorasul RAFO. Afaceristul şi-a trecut firma pe numele soţiei

Diferența dintre evaluarea inițială și reevaluările succesive ulterioare este semnificativă și trebuie să aibă în vedere înlăturarea condițiilor specifice evaluării inițiale, respectiv nu se vor avea în vedere condițiile referitoare la durata pedepsei precum și condițiile referitoare la analiza infracțiunii săvârșite;

În caz contrar, s-ar ajunge în situația în care reevaluarea periodică nu ar putea conduce la o concluzie mai favorabilă decât cea a evaluării inițiale;

A participat la nenumărate programe educaționale, are pregătire academică și are înclinații spre cunoaștere, dornic să continue studiile postuniversitare și să obțină un doctorat;

Este grav bolnav, suferind, printre altele, de maladia Parkinson; în acest sens, nu poate prezenta niciun risc concret actual sau viitor;

Încadrarea în regimul închis, prin caracteristicile și limitările specifice, are un impact evident negativ asupra dezvoltării emoționale a nepoților minori;

Solicită să se aibă în vedere condiția medicală și vârsta acestuia, consideră că nu se mai impune menținerea în regimul închis”, se arată în documentul citat.

Sirianul a formulat plângere împotriva încheierii judecătorului de supraveghere a privării de libertate din data de 2 februarie 2023, dar odată ajuns în fața magistratului de la Judecătoria Moreni a arătat că își retrage cererea.

Totuși, Omar Hayssam a făcut și o contestație în anulare împotriva deciziei judecătorului de supraveghere, care are termen astăzi, 5 iulie.

Omar Hayssam, eligibil pentru eliberare abia în 2029

Omar Hayssam stă la Penitenciarul Mărgineni, unde execută pedeapsa de 24 de ani rezultată în urma contopirii condamnărilor din cinci procese:

Dosarul răpirii jurnaliștilor români în Irak (20 de ani),
Dosarul Manhattan (23 de ani și 4 luni),

Dosarul Volvo Truck (16 ani),
Dosarul Foresta Nehoiu (3 ani)

Dosarul pentru fuga din țară (2 ani).

Omar Hayssam a fugit din țară în 2006, fiind repatriat abia în 2013. Abia atunci se consideră că acesta a început executarea pedepsei.

Pe data de 15 iunie 2022, un judecător de la Tribunalul Dâmbovița s-a trezit pe masă cu o cerere a lui Omar Hayssam din care rezultă că sirianul s-a apucat deja să calculeze zilele efectuate din pedeapsă.

Hayssam are peste 60 de ani și o sănătate șubredă. Dacă pedeapsa lui nu ar fi fost mai mare de 10 ani, Hayssam ar fi scăpat după ispășirea a 1/2 din condamnare.

Deși pedeapsa pe care o are de ispășit este una grea, de 24 de ani, Omar Hayssam are dreptul să ceară eliberarea condiționată mai devreme (2/3 din pedeapsă, în cazul condamnării mai mari de 10 ani).

La asta se adaugă zilele petrecute în arest preventiv (cele din 2005 până în 2006, când a fugit din țară) plus cele care i se scad ca urmare a legii recursului compensatoriu.

Ar urma, după un calcul simplu, că Omar Haysam va atinge fracția de 2/3 din pedeapsă în anul 2029, când va intra în comisia de liberare condiționată.

Citeşte şi: EXCLUSIV| Alina Gorghiu anunță schimbări majore în Justiție: ”Se poate face educație juridică pe foarte multe planuri. Dacă nu înțeleg că drogurile sunt în sfera penalului, elevii pot să ajungă la pușcărie”