Primul tramvai turcesc pentru Timişoara a fost trimis spre România. Poate merge peste 50 de kilometri pe baterie

Compania turcească Bozankaya a trimis spre România primul tramvai dintre cele 21 care vor ajunge în Timişoara.

19 iun. 2021, 23:22
Primul tramvai turcesc pentru Timişoara a fost trimis spre România. Poate merge peste 50 de kilometri pe baterie

Modelul de tramvai turcesc pentru Timişoara va fi primul care va circula în România cu baterii. Acesta va putea parcurge 63 de kilometri fără a fi conectat la rețeaua catenară.

„Am trimis primul nostru tramvai produs cu o inginerie 100% turcească în unitățile noastre de producție din Ankara, Sincan, în cel de-al treilea oraș ca mărime din România, Timișoara. Tramvaiele noastre ecologice au 30 de metri lungime, 2400 milimetri lățime și au podea 100% joasă, cu o capacitate de 200 de locuri. Ceea ce face ca tramvaiele Bozankaya să fie unice este că pot parcurge până la 63 de kilometri numai cu bateria, fără a fi conectate la rețeaua catenară. Tramvaiele Bozankaya sunt primele de acest fel din lume”, au spus reprezentanții producătorului din Turcia într-o prezentare video.

Potrivit Economica.net, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a anunțat în aprilie că primele tramvaie turcești din comanda de 21 de garnituri vor fi văzute pe străzile orașului în luna iulie. Edilul a prezentat și niste imagini cu tramvaiul fabricat la Ankara pentru oraşul de pe Bega.

Citeşte şi: Adrian Criţ, director general STB: „Contractul de achiziţie a celor 100 de tramvaie a fost semnat de municipalitate pe preţul ofertat de câştigător”

Producătorul turc Bozankaya a câştigat în urmă cu doi ani licitaţia organizată de Primăria Timişoara pentru achiziţia de tramvaie articulate cu autonomie. În cursa pentru acest contract mai intraseră polonezii de la Pesa şi Electroputere VFU Paşcani.

Citeşte şi: Nicuşor Dan, obligat de stat să cumpere 40 de tramvaie noi de la Electroputere Paşcani. Totul, după ce primarul Capitalei a a anulat ilegal o licitaţie organizată de STB

Timişoara este primul din ţară care cumpără tramvaie cu baterii. Întrebat de ce cumpără tramvaie cu autonomie, fostul edil al Timişoarei Nicolae Robu a explicat atunci că „aşa se fac mai nou tramvaiele” şi că acestea pot fi utilizate şi în cazurile în care se derulează diverse lucrări, există pene de curent sau se defectează tramvaiul la sistemul de alimentare.

Citeşte şi: Gabriela Firea îl pune la zid pe „NIMICuşor” Dan pentru contractul de achiziţie a 100 de tramvaie: „Contractul era lăsat la cheie de mine, va plăti cu 145 de milioane de lei mai mult, din banii bucureştenilor”


loading...