Primul transplant de organe din acest an de la un copil. Părinții unei fete de 13 ani, care s-a sinucis, au decis să salveze viața a altor doi copii

Primul transplant de organe din acest an, de la un copil, a fost realizat după ce părinții unei fete de 13 ani, care s-a sinucis, au hotărât să doneze organele fiicei lor pentru a salva viața altor copii.

21 iun. 2021, 18:15
Primul transplant de organe din acest an de la un copil. Părinții unei fete de 13 ani, care s-a sinucis, au decis să salveze viața a altor doi copii

Primul transplant de organe din acest an de la un copil, realizat în regiunea Moldovei, a fost realizat după ce părinții unei fete de 13 ani, care s-a sinucis, au hotărât să doneze organele altor doi copii care se aflau în stare critică.

Fata în vârstă de numai 13 ani, din comuna ieşeană Zăpodeni, a fost găsită de părinții ei după ce încercase să-și ia viața. În ciuda eforturilor medicilor de a o resuscita pe copilă, adolescenta a intrat în moarte cerebrală. Fata s-a stins din viață la Spitalul de Copii „Sf. Maria”.

Părinții fetei au făcut gestul suprem de a salva viața altor doi copii și au donat corneea, rinichii şi ficatul, fiicei lor, astfel adolescenta a devenit cel mai tânăr donator de organe din acest an, din regiunea Moldovei.

Este prima prelevare de la un copil, dar cred că este a zecea prelevare de organe care a avut loc în acest an la Iaşi. Este al şaselea transplant hepatic care s-a efectuat în acest an la Iaşi, şi al treizecilea transplant hepatic de la începutul transplantului hepatic în Iaşi. Sunt nişte părinţi extraordinari, care au înţeles că transplantul înseamnă viaţă. S-au putut preleva ficatul, rinichii şi corneea”, a declarat Raluca Neagu, coordonator al Centrului Regional de Transplant Iaşi.

Primul transplant de organe: „Două paciente au primit o nouă şansă la viaţă”

Medicii din Iași au salvat două vieţi cu rinichii fetiţei în vârstă de 13 ani.

„Au fost efectuate două intervenţii de transplant renal la Spitalul „Dr. C. I. Parhon” din Iaşi. Două paciente aflate pe lista de aşteptare au primit o nouă şansă la viaţă. Cele două paciente sunt una din judeţul Iaşi, care făcea hemodializă din 2017 şi are 45 de ani şi a doua pacientă are 40 de ani cu diabet zaharat tip I, aflată cu acest diagnostic în evidenţa medicilor diabetologi de la vârsta de nouă ani. Ambele intervenţii au fost efectuate cu succes, iar în prezent cele două paciente se recuperează în Secţia de Transplant Renal”, a declarat Ionuţ Nistor, reprezentant al unităţii medicale din Iaşi, conform Antena 3.