Primul transplant hepatic efectuat la Iaşi. Donatorul, o femeie de 46 de ani aflată în moarte clinică

O echipă de medici din București și din Iași a efectuat în premieră la Iași un transplant hepatic. Dr. Raluca Neagu, coordonatorul Centrului Regional de Transplant, a declarat că donatorul este o femeie de 46 de ani aflată în moarte clinică, familia acesteia fiind de acord cu prelevarea multiplă de organe.

22 sept. 2016, 14:32
Primul transplant hepatic efectuat la Iaşi. Donatorul, o femeie de 46 de ani aflată în moarte clinică

A fost o donatoare de 46 de ani, cu anevrism rupt. S-a făcut prelevare la Moinești. A fost o prelevare complexă. Au fost prelevați plămânii de o echipă venită din Olanda. De asemenea, s-a efectuat o prelevare de cord, de ficat. Acesta a fost transplantat la Iași, operația decurgând fără probleme. Pacientul beneficiar este stabil, evoluția sa post-operatorie fiind favorabilă. De asemenea, s-a efectuat prelevare de cornee, care este tot la Iași. Unul dintre rinichii prelevați a fost transplantat la Iași, cel de-al doilea la București. S-a făcut prelevare de piele și țesut, care au fost trimise la București„, a declarat joi, dr. Raluca Neagu, coordonatorul Centrului Regional de Transplant.

În urma prelevării ficatului, o echipă mixtă de medici din Iași și București a efectuat primul transplant hepatic. Profesorul Carol Stanciu a declarat că beneficiarul ficatului este un vechi pacient al Institutului de Gastroenterologie și Hepatologie.

Beneficiarul este un bolnav a cărui stare s-a degradat în timp. Zilnic ne suna pentru a afla dacă nu s-a găsit un ficat și pentru el. Au fost opt ore petrecute în sala de operație de o echipă minunată de medici din Iași și din București. Acum pacientul vorbește, este bine. Operația este o realizare extraordinară atât pentru medici, cât și pentru pacient„, a declarat presei profesorul Carol Stanciu.

Profesorul Irinel Popescu a declarat că speră să crească numărul de operații de transplant hepatic efectuate în centrul universitar Iași.

Am căutat să depășim dificultățile operatorii. Echipa de la Iași e pregătită din majoritatea punctelor de vedere pentru transplantul hepatic. Sperăm ca numărul de operații de transplant hepatic să crească în centrul universitar Iași„, a spus Irinel Popescu.

Citeşte şi Prelevare de organe maraton. Zece oameni primesc o nouă şansă la viaţă