Primul vaccin împotriva coronavirusului, gata în câteva săptămâni

Oamenii de ştiinţă din Israel sunt într-un proces avansat pentru dezvoltarea primului vaccin împotriva coronavirusului. De asemenea, Pfizer Inc are în vedere o colaborare cu producătorul german de medicamente BioNTech SE pentru a dezvolta vaccinuri pentru virusul COVID-19.
Filip Stan
08 mart. 2020, 08:22
Primul vaccin împotriva coronavirusului, gata în câteva săptămâni

Oamenii de știință sunt într-un proces avansat pentru dezvoltarea primului vaccin împotiva coronavirus, potrivit Ministrului Științei și Tehnologiei Ofir Akunis. Dacă totul va decurge conform planului, vaccinul va fi gata în câteva săptămâni și va fi disponibil în 90 de zile.

„Felicitări MIGAL( Institutul de Cercetare Galileo) pentru acestă descoperire. Sunt încrezător că va avea un progres rapid care ne va permite să oferim un răspuns amenințării reprezentate de COVID-19″.

MIGAL este localizat în orașul Galilee.

„Dată fiind nevoia urgentă la nivel global de un vaccin pentru coronavirus facem tot ce putem să accelerăm dezvoltarea sa”, a spus directorul Institutului, David Zigdon.

O să fie un vaccin administat pe cale orală fiind astfel accesibil publicului larg, a adăugat Zigdon.

De asemenea, Pfizer Inc are în vedere o colaborare cu producătorul german de medicamente BioNTech SE pentru a dezvolta vaccinuri pentru coronavirus folosind platforma BioNTech de dezvoltare a medicamentelor bazate pe mARN, spune şeful de cercetare şi dezvoltare al Pfizer, citat de Reuters.

Spre deosebire de un vaccin normal, vaccinurile ARN funcţionează prin introducerea unei secvenţe de mARN (molecula care le spune celulelor ce să construiască), care este codificată pentru un antigen specific bolii. Odată produs în corp, antigenul este recunoscut de sistemul imunitar, pregătindu-l pentru lupta cu lucrul real.

Vaccinurile ARN utilizează o abordare diferită care beneficiază de procesul pe care celulele îl utilizează pentru a face proteine: celulele folosesc ADN ca şablon pentru a face molecule de ARN mesager (mARN), care sunt apoi traduse pentru a construi proteine. Un vaccin ARN constă dintr-o catenă ARNm care codifică un antigen specific bolii. ARN mesager este o moleculă de ARN ce are rolul de a copia informaţia genetică a unei catene de ADN, proces numit transcripţie.

Directorul ştiinţific al Pfizer, Mikael Dolsten, a fost unul dintre directorii farmaceutici care a participat săptămâna aceasta la o întâlnire cu preşedintele american Donald Trump, pentru a discuta despre posibilele vaccinuri şi tratamente pentru virusul care se răspândeşte rapid.

El a spus atunci că producătorul lucrează la dezvoltarea unei terapii anti-virale pentru a ajuta pacienţii care au contractat deja virusul. Dar el a spus joi că Pfizer are în vedere să se alăture unor companii precum Johnson & Johnson, Sanofi SA şi Moderna în cursa pentru a dezvolta un vaccin pentru a inocula pacienţi sănătoşi.

Dolsten a spus că Pfizer, care colaborează deja cu BioNTech la dezvoltarea de vaccinuri ARNm pentru gripă, este, de asemenea, interesat de eforturile companiei privind coronavirusul.

„Vom împărtăşi unele dintre ideile noastre cu BioNTech, despre ceea ce fac ei privind COVID-19 şi vom evalua dacă există lucruri pe care am putea să le facem împreună”, a spus el.

BioNTech a avut în vedere utilizarea platformei sale de mRNA pentru a dezvolta un vaccin pentru coronavirus încă de la începutul acestui an, a declarat luna trecută într-un interviu pentru Reuters Ugur Sahin, directorul executiv al BioNTech.

Un vaccin bazat pe mARN, care utilizează ARN mesager sintetic pentru a ajuta organismul să se imunizeze împotriva unui virus, poate fi dezvoltat şi fabricat mai rapid decât vaccinurile tradiţionale.

Moderna, care se concentrează, de asemenea, pe terapiile bazate pe ARNm, a dezvoltat deja un vaccin experimental împotriva coronavirusului folosind o metodă similară cu BioNTech. Moderna intenţionează să înceapă studiile clinice ale vaccinului său la sfârşitul acestei luni.

Dolsten a oferit, de asemenea, mai multe detalii despre eforturile companiei de a dezvolta potenţiale tratamente antivirale pentru virus, care sunt examinate în prezent de o companie terţă pentru a vedea cum se comportă împotriva virusului într-un laborator.

Pfizer a spus că aceşti compuşi pot fi folosiţi în combinaţie cu un alt tratament antiviral dezvoltat de Gilead Sciences, denumit „Remdesivir”, care este în continuare în faza de dezvoltare.

Compuşii Pfizer folosesc un mecanism de acţiune diferit de cel al lui Gilead pentru a ataca virusul, a spus Dolsten.

 Citeşte şi Un cunoscut medic avertzizează în legătură cu coronavirusul: „Ne putem aştepta la o perioadă EXTREM de grea”

 

DailyBusiness
Cum să slăbești dacă ai peste 50 de ani. Ce este și cum funcționează dieta inversă
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Vacanță de coșmar pentru Laura Cosoi! „A fost imobilizat vreo 4 zile!“
Fanatik.ro
Mercur retrograd în Leu. De pe 17 iulie, de la ora 7 dimineața, cinci zodii au parte de cel mai mare ghinion, vine cea mai grea perioadă
Capital.ro
Decizie pentru numerar. Ce se va întâmpla cu cash-ul în România: Folosiți doar card!
Playtech.ro
Şoseaua din România care încurcă şi cei mai experimentaţi şoferi. 'M-am rătăcit de patru ori'. Ce se întâmplă, de fapt, pe drumul care...
DailyBusiness
500 de lei de la stat pentru chirie. Ce trebuie să faci ca să primeşti toţi banii
Adevarul
Fost ofițer SRI, despre o tehnică inedită de vânzare a apartamentelor: „Sunt chestii psihologice la care noi, într-adevăr, răspundem”
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
Tinerii din România, chemați de MapN la arme. „Trebuie să fim pregătiți”
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul crimei din Mureș! Tânăra care a făcut contul de TikTok cu numele lui Emil Gânj îl cunoaște pe asasin. Ce mărturisiri le-a făcut anchetatorilor
Cancan.ro
Oficialul cu reputație de gigolo, prins în flagrant! Amanta unui ministru zboară cu avionul militar la… manichiură!
Playsport.ro
Toate restricțiile medicale ale șoferilor, notate pe permisul de conducere. Noutăţi în Codul Rutier de care trebuie să ai habar
Capital.ro
Restricții la apă. Proprietarii de terenuri NU o mai pot folosi: O atitudine excesivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cea mai frumoasă fotbalistă a României, în costum de baie la petrecerea burlăcițelor
stirilekanald.ro
Stegarul Dac, pe moarte în închisoare, la Penitenciarul Rahova! Strigătul disperat de ajutor al soției sale: „Arată și miroase a moarte”
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Vouchere de 1.275 de lei pe lună pentru oricine. Ministerul Muncii anunță unde și cum se fac înscrierile VIDEO
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Statul român își lasă activele să putrezească: pierderi certe de 140 milioane lei și risc de 9 miliarde. Cine e de vină?