Primul zbor privat către ISS: SpaceX a testat cu succes motoarele rachetei Falcon 9 VIDEO

Compania americană SpaceX a testat cu succes, luni, racheta Falcon 9, care va efectua pe 7 mai primul zbor privat spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS) şi va propulsa în spaţiu capsula Dragon.

RomaniaTV.net
01 mai 2012, 14:47
Primul zbor privat către ISS: SpaceX a testat cu succes motoarele rachetei Falcon 9 VIDEO

Pe parcursul acestui test, cele nouă motoare principale ale rachetei au fost pornite şi au funcţionat timp de doar două secunde. În ciuda timpului scurt de funcţionare, inginerii au putut să verifice toţi parametrii tehnici, au precizat reprezentanţii firmei americane într-un comunicat postat pe site-ul companiei.

Această repetiţie generală a avut loc la baza aeriană Cape Canaveral din Florida, de unde racheta Falcon 9 va fi lansată spre ISS pe 7 mai.

Luni, 7 mai, la ora 13.38 GMT (16.38 ora României, n.r.), racheta va fi lansată în spaţiu şi va transporta capsula Dragon, care nu va avea la bord un echipaj uman.

Capsula Dragon – care are o greutate de şase tone, o lungime de 5,2 metri şi un diametru de 3,6 metri – va deveni, dacă totul se va desfăşura conform planurilor, primul vehicul spaţial privat care se va conecta cu ISS.

Pentru această primă conectare, astronauţii de la bordul ISS vor folosi un braţ robotizat al staţiei pentru a prinde capsula Dragon.

Capsula va transporta o mică încărcătură cu o sarcină utilă de o jumătate de tonă, constituită în principal din provizii pentru echipajul de pe ISS. Dragon va efectua aceleaşi manevre de apropiere de ISS ca şi vehiculul de tip cargo automatizat european ATV şi cel japonez HTV, urmând să realizeze, înainte de conectare, un zbor în jurul ISS, la o distanţă de 2,5 kilometri, înainte de a se apropia de staţie.

După trei săptămâni de la conectare, capsula Dragon se va desprinde de ISS şi va reveni pe Terra, urmând să fie recuperată din apele Oceanului Pacific, în largul coastelor californiene.

Odată cu retragerea din circulaţie, în iulie 2011, a navetelor spaţiale americane, după trei decenii de funcţionare, timp în care au ajutat la asamblarea ISS, NASA mizează pe sectorul privat pentru a asigura, la costuri mai mici, aprovizionarea staţiei şi transportul astronauţilor la bordul avanpostului orbital. Agenţia spaţială americană intenţionează să îşi consacre eforturile exclusiv în domeniul explorării zonelor îndepărtate ale spaţiului.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 350 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.