Primul zbor privat către Staţia Spaţială Internaţională ar putea avea loc la sfârşitul lunii

Compania americană SpaceX se află foarte aproape de a realiza primul zbor spaţial privat spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS), ce ar putea avea loc pe 30 aprilie, a declarat, luni, un director de la NASA.
Romania TV
17 apr. 2012, 13:35
Primul zbor privat către Staţia Spaţială Internaţională ar putea avea loc la sfârşitul lunii

„Totul pare să fie în regulă pentru o lansare pe 30 aprilie, dar trebuie să rămânem prudenţi, întrucât mai avem încă multe lucruri de făcut”, a declarat într-o conferinţă de presă William Gerstenmaier, directorul departamentului de programe spaţiale de la NASA.

„Există o şansă bună” pentru ca lansarea să aibă loc în acea zi, a precizat Gerstenmaier, care s-a declarat „impresionat de munca deja efectuată”.

William Gerstenmaier a făcut aceste declaraţii la finalul unei şedinţe de peste patru ore la centrul spaţial pe care NASA îl deţine în Houston, la care au participat specialiştii agenţiei americane şi de la Space Exploration Technologies (SpaceX).

William Gerstenmaier a precizat că o altă reuniune este prevăzută pentru 23 aprilie, pentru a discuta stadiul în care se vor afla pregătirile pentru acest prim zbor al capsulei Dragon, produsă de SpaceX, şi pentru a da acceptul final pentru lansare.

Inginerii de la NASA vor trebui, printre altele, să verifice programele informatice ale societăţii SpaceX pentru a se asigura că acestea sunt compatibile cu cele de la bordul ISS.

Lansarea capsulei Dragon, cu ajutorul rachetei lansatoare Falcon 9, creată de SpaceX, este prevăzută să aibă loc de la baza aeriană Cape Canaveral din apropiere de Centrul spaţial Kennedy.

Capsula Dragon – care are o greutate de şase tone, o lungime de 5,2 metri şi un diametru de 3,6 metri – va deveni, dacă totul se va desfăşura conform planurilor, primul vehicul spaţial privat care se va conecta cu ISS.

Pentru această primă conectare, astronauţii de la bordul ISS vor folosi un braţ robotizat al staţiei pentru a prinde capsula Dragon.

Dragon va efectua aceleaşi manevre de apropiere de ISS ca şi vehiculul de tip cargo automatizat european ATV şi cel japonez HTV, urmând să realizeze, înainte de conectare, un zbor în jurul ISS, la o distanţă de 2,5 kilometri, înainte de a se apropia de staţie.

După încheierea misiunii, capsula Dragon se va desprinde de ISS şi va reveni pe Terra, urmând să fie recuperată din apele Oceanului Pacific, în largul coastelor californiene.

Elon Musk, fondatorul companiei SpaceX, care a făcut avere graţie firmei sale de pe internet PayPal, a recunoscut, în timpul conferinţei de presă, dificultatea unei conectări între cele două vehicule spaţiale, întrucât ISS şi Dragon vor pluti pe orbită în jurul Terrei zburând fiecare cu o viteză de 27.000 de kilometri/ oră.

„Cred că este important să subliniem faptul că este o procedură complicată”, a declarat Musk.

El s-a declarat, totuşi, de un optimism prudent în privinţa şanselor de succes pe care le are această misiune, precizând că societatea SpaceX a lansat deja cu succes două rachete Falcon 9 şi a reuşit să trimită pe orbită capsula Drogon şi să o readucă în atmosfera terestră în 2010 – o premieră pentru sectorul spaţial privat.

În caz de eşec, SpaceX prevede un al doilea zbor de teste spre ISS.

Odată cu retragerea din circulaţie, în iulie 2011, a navetelor spaţiale americane, după trei decenii de funcţionare, timp în care au ajutat la asamblarea ISS, NASA mizează pe sectorul privat pentru a asigura, la costuri mai mici, aprovizionarea staţiei şi transportul astronauţilor la bordul avanpostului orbital. Agenţia spaţială americană intenţionează să îşi consacre eforturile exclusiv în domeniul explorării zonelor îndepărtate ale spaţiului.

Pentru aprovizionarea ISS, NASA a reţinut, în afară de SpaceX, compania Orbital Sciences Corporation, în virtutea unui contract estimat la peste 3,5 miliarde de dolari.

NASA a distribuit, totodată, 270 de milioane de dolari unor companii considerate ca fiind promiţătoare în domeniul transportării astronauţilor la bordul ISS. Este vorba, în afară de SpaceX, de companiile Boeing, Sierra Nevada şi Blue Origin.

După ultimul zbor al unei navete spaţiale americane, în iulie 2011, NASA depinde de capsulele ruseşti Soyuz pentru a-şi trimite astonauţii la bordul ISS, până la crearea unui nou vehicul spaţial american, prevăzut a fi lansat cel mai devreme în anul 2015.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 350 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale 2025, turul 1. Aici poți vedea LIVE rezultatele de la BEC. Până la ora 10.00 au votat peste 1,8 milioane de români. Update
Capital.ro
Călin Georgescu a făcut marele anunț chiar în ziua alegerilor. Decizia luată de fostul candidat: Sunt aici pentru a recunoaște
Playtech.ro
Amendă de 700 de euro pentru turiști, într-o destinație preferată de români. Reguli vestimentare stricte
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Greșeala care te lasă fără bani de vacanță. Se întâmplă la aeroport
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Un iubit primar din Timiș a murit! Ce spun oamenii despre el: „Un om cu un suflet enorm”
Cancan.ro
E ȘTIREA momentului: Diaspora face istorie Surprizele sunt uriașe
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a pus taxă suplimentară. Vei plăti pentru fiecare kilogram în plus. În aceste locuri nu poți achita online
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
George Simion aruncă bomba: Am votat cu Călin Georgescu!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Rolul și atribuțiile președintelui României. Ce ne arată Constituția României
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile