Principalele cauze ale obezității în rândul copiilor. Medic: „Nutriția deficitară, produsele de tip fast-food și sedentarismul sunt elementele-cheie”

Obezitatea în cazul copiilor nu e un caz special doar în țara noastră, ci în toată Europa. Președintele Comisiei de Diabet din Ministerul Sănătății, Anca Pantea Stoican, medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, spune că s-a ajuns în această situație din cauza mâncărurilor de tip fast-food și a sedentarismului.

03 nov. 2023, 08:51
Principalele cauze ale obezității în rândul copiilor. Medic: „Nutriția deficitară, produsele de tip fast-food și sedentarismul sunt elementele-cheie”

Cauzele obezității la copii

”Nu e România un caz special. Este vorba de practic o întreagă Europă. Ne înscriem în aceleaşi limite de la nivel european şi toţi suntem de acord că această explozie a obezităţii la copil se datorează în primul rând dietei de tip western, cu foarte multe calorii, calorii goale, cu fast-food, cu băuturi carbogazoase, cu mese neregulate, alimente care de multe ori nu au suport nutritiv adecvat vârstei copiilor şi calitatea procesării lor, o varietate infinită de dulciuri şi produse îndulcite. Cred că sedentarismul este un element care nu poate fi subclasat versus componenta nutriţională. Aceste două elemente, nutriţia deficitară în sensul calităţii şi abundenţei produselor care nu au calităţi nutritive, alături de sedentarism sunt elementele cheie ale obezităţii, atât la adult, cât şi la copil”, a declarat Anca Pantea Stoian la Medika TV.

Citește și Nu se mai acordă concedii medicale pentru COVID-19, ci va trece pe boală obişnuită. Concediul va fi plătit doar 75%

De multe ori, părinții aleg să comande mâncare nesănătoasă decât să le gătească copiilor, de multe ori din confort sau din cauza lipsei timpului.

”Din păcate, stresul zilnic face, şi până la urmă aş spune şi confortul unor părinţi, face ca acest libertinaj nutriţional să fie promovat în sensul în care copilul poate să meargă la fast food. Este uşor să îţi comanzi mâncare acasă şi poţi să îţi alegi dintr-o varietate de produse şi de tipuri de mâncare şi ai scăpat de o masă. Este o atitudine pe care o folosim cu toţii, dar nu e sănătoasă deloc. Mâncarea gătită în casă, din legume, din carne, respectând nişte minime reguli de gastro-tehnie încă de pe vremea bunicilor, nu e nimic nou inventat, cred că ar putea să fie o soluţie, alături de promovarea exerciţiului fizic”, a precizat Anca Pantea Stoian.

Există și copii care se confruntă cu obezitate severă, iar în cazul lor e nevoie de intervenția terapeutului.

”Sunt copii cu obezitate severă unde e necesară intervenţia terapeutică. Niciodată un medicament nu este miraculos, va fi dublat de intervenţia nutriţională, de reglarea stilului de viaţă”, a mai spus Anca Pantea Stoian.

Citește și Rafila, despre protestul CNAS: „Întreruperea acordării de servicii către asiguraţi nu putem să acceptăm”