Rafila, despre protestul CNAS: „Întreruperea acordării de servicii către asiguraţi nu putem să acceptăm”

Ministrul a afirmat că CNAS ”este o instituţie cheie” pentru că decontează medicamentele la farmacii şi finanţează spitalele.

01 nov. 2023, 21:54
Rafila, despre protestul CNAS: „Întreruperea acordării de servicii către asiguraţi nu putem să acceptăm”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă, miercuri seară, referindu-se la protestul anunţat de sindicaliştii din cadrul CNAS, că speră să existe înţelepciune şi din partea conducerii instituţiei, dar şi din partea salariaţilor, întrucât întreruperea acordării de servicii medicale nu poate fi acceptată. Ministrul afirmă că, deşi CNAS are cel mai mare buget din România, există o problemă de contributivitate, întrucât 5 milioane de oameni contribuie la Fondul de asigurări, dar beneficiază de servicii medicale 19 milioane de oameni.

Vouchere de vacanţă 2024. Ce bugetari pierd concediul decontat de stat. Vestea bună este că tichetele au valoare mai mare

Alexandru Rafila a fost întrebat, miercuri seară, la TVR Info, despre protestul sindicaliştilor din cadrul CNAS şi a afirmat: ”Eu sper să fie un protest în care să existe în primul rând o negociere. Preşedintele CNAS, dr Baciu, cred că ar trebui să facă paşi în a asculta doleanţele celor care protestează. Ca să rezolvi o problemă trebuie să existe dialog”.

Ministrul a afirmat că CNAS ”este o instituţie cheie” pentru că decontează medicamentele la farmacii şi finanţează spitalele. ”Sper să existe înţelepciune de ambele părţi (…) să găsească o soluţie pentru că întreruperea acordării de servicii către asiguraţi, pacienţi este ceva pe care nu cred că putem în vreun fel să-l acceptăm”, a mai afirmat Rafila.

Referindu-se la bugetul CNAS, Rafila a afirmat că este ”cel mai mare buget din România, de câteva ori mai mare decât bugetul MS, dar e normal să fie aşa”. Instituţia plăteşte programele naţionale de sănătate, serviciile acordate de spitale, dar şi decontarea medicamentelor gratuite şi compensate.

Nu se mai acordă concedii medicale pentru COVID-19, ci va trece pe boală obişnuită. Concediul va fi plătit doar 75%

”Noi trebuie să înţelegem foarte clar că şi contributivitatea la Fondul Asigurărilor de Sănătate este o problemă, pentru că în România contribuie circa 5 milioane de persoane şi beneficiază de servicii medicale circa 19 milioane”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.

Potrivit lui Rafila, ”măsurile fiscale luate de Guvern încearcă să repare o parte din această problemă”, unele dintre categoriile de salariaţi care arau scutite de plata asigurărilor de sănătate fiind obligate acum să plătească.

”Nu poţi să ai categorii exceptate (…) cred că este o soluţie corectă, echilibrată şi etică până la urmă care să îmbunătăţească finanţarea sistemului de sănătate din România”, a mai declarat Alexandru Rafila.

Angajaţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) vor declanşa începând de joi, un protest pe o perioadă nederminată, fiind nemulţumiţi de faptul că salariile lor nu au mai crescut din 2018, au anunţat sindicaliştii.

În urma acestei decizii activitatea de relaţii cu publicul va fi grav perturbată.

Ministrul Sănătăţii, despre marii arşi: Lucrurile s-au schimbat faţă de acum 8 ani / Trei spitale, în lucru, cel mai avansat la Timişoara 

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă, miercuri seară, referindu-se la tratarea marilor arşi, că lucrurile s-au schimbat foarte mult faţă de acum 8 ani când s-a produs incendiul din Clubul Colectiv. Rafila a precizat că se lucrează la toate cele trei centre de mari arşi, cel mai avansat fiind cel de la Timişoara, toate trei urmând să fie gata în prima parte a anului 2025. Odată cu cele trei centre, România va avea 60 de paturi de mari arşi, ceea ce este ”o situaţia acceptabilă”, care ne apropie de media europeană, afirmă ministrul.

Alexandru Rafila a vorbit, miercuri seară, la TVR Info, despre centrele de mari arşi din România, precizând că se lucrează la toate trei.

”Sunt în construcţie, cel mai avansat este cel de la Timişoara (…) A început să se construiască şi la Spitalul Grigore Alexandrescu, unde va fi un centru de mari arşi pentru copii şi încă unul la Tg Mureş. Vom semna contractul în cursul acestui an şi finalizarea lor va fi în cursul anului 2025. Probabil că vor fi primele mari iunvestiţii în sănătate care vor fi gata în prima jumătate a anului 2025”, a afirmat Alexandru Rafila.
Ministrul Sănătăţii afirmă că, în prezent, România tratează mari arşi la Bucureşti, Iaşi şi  Timisoara, având 34 de paturi dintre care 10 paturi pediatrice.

”Lucrurile s-au schimbat faţă de acum 8 ani, cel puţin pentru oamenii cu bună credinţă şi care văd cum sunt trataţi pacienţii arşi în România în momentul de faţă. Avem oameni antrenaţi (…) Ceea ce este pentru mine cel mai important este modul de organizare şi personalul care este antrenat. E clar că lucrurile s-au schimbat, inclusiv procedurile de transfer”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii, precizând că, după Crevedia, în 24 de ore au fost transferaţi în afara ţării toţi cei care nu puteau fi trataţi aici.

Întrebat care ar fi necesităţile României, care are 10.000 de mari arşi pe an, ministrul a declarat: ”Nicio ţară nu poate să facă centre de mari arşi care aşteaptă să se întâmple un incident major ca să fie internaţi pacienţii. Cu cele încă vreo 20 şi ceva de paturi ajungem la 60 de paturi, este o situaţie acceptabilă care poate să gestioneze această situaţie”.

Ministrul afirmă că cele 60 de paturi de mari arşi vor aduce România aproape de media europeană.

De asemenea, ministrul crede căm este nevoie de o campanie de informare pentru reducerea numărului accidentelor şi incidentelor în urma cărora rezultăm mari arşi.