Principalele scule de care are nevoie orice lansetist

În sezonul de pescuit 2020, fiecare lansetist are nevoie de scule de pescuit prin care să atragă peștele mult mai ușor și astfel să aibă mai mult succes la pescuit. Indiferent dacă pescuiește în apă dulce sau sărată, pescarul trebuie să dețină echipamentul corespunzător (lansete și mulinete ce oferă performanțe fiabile) și momeli sau năluci de calitate.
Romania TV
09 sept. 2020, 12:44
Principalele scule de care are nevoie orice lansetist

Despre lansetă

Cele mai apreciate sunt lansetele parabolice și semiparabolice, care au lungimea mai mare de 3 m, iar mulinetele trebuie să fie de minim 250 m fir de tip naylon, care este mai rezistent decât cel textil.

Momeli artificiale, năluci

Spre deosebire de pescarul obișnuit care folosește momeala naturală, lansetistul optează pentru momeli artificiale, la tot felul de năluci de la Total Fishing.

Momeala artificială se mișcă în apă, este un fel de nălucă ce așteaptă peștele să o înghită. În prezent se folosesc diferite variante de năluci metalice, năluci rotative, ce pot avea forme interesante ale paletei – alungite, triunghiulare, ovale și așa mai departe.

Dacă se folosesc rotative în monturi, la acestea se poate prinde și câte un peștișor din plastic moale, sau o muscă artificială.

Oscilante

Lansetistul folosește deseori oscilante care au o mișcare în jurul axei proprii și care au forme simetrice sau asimetrice și culori metalice variate.

Pentru pescuitul la răpitori, lansetistul alege năluci de tip swimbait, care sunt realizate din materiale de nouă generație și care imită perfect peștișorii căutați de răpitori. Aceste năluci au cârlige și ancore și o structură internă din metal.

Lingurițe

Cele mai folosite sunt lingurițele oscilante, care pot atrage peștii răpitori prin mișcări sinuoase.

Voblere, twistere sau spinnere

 

Există o gamă variată de twistere, spinnere care imit nălucile de tip peștișor, meduză, râmă, șopârlă, broscuță, etc. Twisterele au culori diferite și produc vibrații pe fundul apei.

Pescarii folosesc și voblere în apele de adâncime mică, care pot fi realizate și din lemn și care sunt în formă de peștișori. Cele pentru zone în care adâncimea apei este mai mare, sunt realizate din materiale mai rezistente, dar care plutesc pe apă.

În apele foarte adânci, pescarii utilizează voblere scufundătoare, care au profilul destul de mare și alungit. De exemplu, în cazul somnului voblerele trebuie să fie mai mari, cum sunt cele Rapala, SSR sau Husky Jerk. Pentru prinderea de șalău se recomandă voblere mai grele, cum sunt cele japoneze. Există năluci sau voblere speciale pentru știucă, șalău sau pescuit la păstrăv.

Momeli din material plastic

Nălucile din plastic creează o impresie realistă ceea ce poate asigura succesul la pescuit. Unele momeli din plastic moale imită atât de bine anumite creații ale naturii, încât peștele nu le poate deosebi de vietățile acvatice.

Foarte populare în anul 2020 sunt:

  • Momelile în formă de viermi de la Senko, fabricate din materiale ecologice, din plastic moale, în culori ce pot atrage peștele, mai ales dacă acestea se mișcă prin vegetație. Acești viermi pot păcăli foarte bine și peștii răpitori care sunt foarte greu de prins.

  • Viermii negri din plastic de la Magnum sunt preferați de pescari; aceștia dacă ajung prin vegetație pot fi năluci foarte bune pentru a păcăli peștii ce caută hrană în acea zonă din apă.

  • Bucățile moi din plastic care imită peștișorii și care sunt năluci ce au o mișcare cât mai naturală prin apă încât pot păcăli exemplare râvnite de pescari – știuca ori șalăul. Este vorba despre un shad din cauciuc moale care are o coadă atractivă, ce produce vibrații în apă în zona în care este lansat.

Muște artificiale

Aceasta este o categorie specială de năluci, care au corpul metalic și prezintă și alte elemente – coadă, aripi, cârlig. Ideal este ca muștele să plutească pe apă, pentru că rolul lor este să imite insectele. Cele care cad în apă pot imita nimfele și pot păcăli peștele răpitor care ajunge în apropierea lor.

Alte accesorii de pescuit

 

Lansetistul are nevoie și de alte accesorii de pescuit, cum ar fi: minciog, geantă de pescar, juvelnic, cutie pentru năluci sau diferite momeli artificiale, borsetă, portofel și multe altele. Pe lângă asta, este nevoie, bineînțeles, și de năluci, lingurițe, twistere sau spinnere, cum sunt cele de pe totalfishing.ro. Nălucile de pescuit sunt dedicate în totalitate diferitelor tipuri de răpitori, dar și pentru pescuit la păstrăv sau pescuit maritim.

Lunetiștii trebuie să țină cont de faptul că utilizarea unor momeli artificiale mai mari, care să aibă lungimea peste 2 cm este interzisă. De asemenea, folosirea peștilor vii ca momeală este strict interzisă.

DailyBusiness
Concediile medicale, sub lupă. Ministerul Sănătății investighează posibile abuzuri sistemice: Nu mai accept să plătim vacanțe inventate
Spynews
Bacalaureat 2025. Rezultatele finale din sesiunea de vară au fost publicate. Vezi ce notă ai luat la fiecare probă
Bzi.ro
Câţi bani a luat David Popovici pentru cele trei medalii câștigate la Europenele U23? Suma este dezamăgitoare!
Fanatik.ro
Pe urmele panterei negre scăpate de bulgari. Ce spune primarul din Prundu, locul de unde s-a dat alarma: ”Am fost și eu acolo. Le-am zis cetățenilor să evite locul”
Capital.ro
Decizia anului pentru Elena Udrea. Se întâmplă astăzi, 1 iulie
Playtech.ro
Ce înseamnă suspendarea programului Rabla, de fapt. Mulți români și-au dat mașina pe tichete și nu au ce să facă cu ele
DailyBusiness
Ministrul Muncii: „Fără excepții!” Sporul pentru condiții vătămătoare, plafonat la 300 de lei pentru toți angajații din sectorul public
Adevarul
„Are demisia mea pe masă”. Ministrul Daniel David a cerut să nu fie daţi afară oameni din educaţie şi cercetare
wowbiz.ro
WOWbiz EXCLUSIV: Irina Columbeanu a sosit ÎN MARE SECRET în România! Avem primele imagini de la aeroport
Spynews
Andreea. Amelia. Teodora. Numele primelor trei ispite feminine, din sezonul 9, Insula Iubirii, care începe din 21 iulie, la Antena 1!
Spynews
Tatăl lui Nicușor Dan a murit! Doliu în familia președintelui României
Evz.ro
O mâncare ideală pentru sezonul cald. Nu îți va ajunge doar o porție!
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Sebastian, un băiat de doar 12 ani, s-a stins din viață după o provocare de pe TikTok. Mesajul sfâșietor al părinților: „Vă rugăm, vorbiți cu copiii voștri”
Cancan.ro
Tsunami de caniculă în toată România. Pe ce dată revin temperaturile la normal, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
Semnele de pe ecranul telefonului tău pot arăta că ești spionat. Microfonul sau camera...
Capital.ro
Se taie din banii de pensie. Pensionarii achită până la 400 de lei către stat. Anunț de la Casa Națională de Pensii
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
VIDEO Filmul tragediei din Vâlcea, în care Eduard și George au ars de vii într-un accident groaznic, la doar 23 și 24 de ani! Erau urmăriți ca în filme de polițiști
Mihai Leu, în continuare în stare gravă! Mesajul transmis de Institutul Clinic Fundeni
MediaFlux
Pensionarii primesc 679 de lei pe lună. Anunț al Casei Naționale de Pensii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Arborii exotici au prins rădăcini și la noi. Fructul minune bogat în vitamina C care s-a aclimatizat perfect și aduce profit fermierilor