Principalul aliat al lui Putin: Al Treilea Război Mondial se apropie dacă Vestul nu oprește furnizarea de arme

Președintele belarus, Aleksandr Lukașenko, un aliat cheie al președintelui rus Vladimir Putin, a avertizat că țările occidentale care furnizează arme Ucrainei ar putea duce la al treilea război mondial.

24 mai 2022, 10:22
Principalul aliat al lui Putin: Al Treilea Război Mondial se apropie dacă Vestul nu oprește furnizarea de arme

Într-o scrisoare adresată secretarului general al Națiunilor Unite, António Guterres,

 publicată luni, Lukaşenko a avertizat că eforturile internaționale de a consolida securitatea Ucrainei ar putea duce la extinderea conflictului din această țară într-un alt război mondial, potrivit publicației Newsweek.

Lukaşenko a spus că Belarus „face un apel către țările lumii să se unească și să prevină escaladarea conflictului regional din Europa într-un război mondial pe scară largă!”

Mai multe puteri mondiale, inclusiv Statele Unite, au furnizat recent ajutoare de miliarde de dolari, inclusiv arme, Ucrainei, în urma invaziei Rusiei, larg condamnate.

Belarus s-a dotat cu rachete nucleare din Rusia

În timp ce liderul belarus a avertizat împotriva vânzării de arme de către comunitatea internațională Ucrainei, a acceptat rachete cu capacitate nucleară din Rusia, un indiciu al cât de aproape rămân cele două țări.

Pe măsură ce majoritatea țărilor europene au condamnat invazia Rusiei și au sprijinit Ucraina, Belarus a devenit cel mai apropiat aliat al Kremlinului în invazie.

Război în Ucraina. Lovitură grea pentru Putin, Zelenski primeşte rachete care pot să lovească flota Rusiei

Lukaşenko a rămas relativ tăcut în privința războiului, oferind doar critici subțiri, conform cărora conflictul durează prea mult timp, un contrast puternic față de alți lideri europeni care au susținut din toată inima Ucraina.

Lukașenko: „Abține-te de la aprovizionarea cu arme, de la războiul informațional și de la orice provocări”

Într-o traducere în limba engleză a scrisorii sale publicată luni, Lukașenko a enumerat modalități conform cărora comunitatea internațională ar putea ajuta la evitarea escaladării conflictului: „abține-te de la aprovizionarea cu arme, de la războiul informațional și de la orice provocări, de la umflarea discursului instigator la ură în mass-media, de la promovarea rasism și discriminare pe motive de apartenență națională, culturală, lingvistică și religioasă, de la legalizarea și trimiterea de mercenari.”

Volodimir Zelenski, anunţ de ultimă oră despre războiul din Ucraina: „Nu avem alternativă!”

El a continuat să sfătuiască că Națiunile Unite joacă doar un rol de menținere a păcii pe tot parcursul conflictului. Lukașenko i-a atacat și pe liderii occidentali pentru manipularea Rusiei, părând să arunce vina asupra lor pentru invazie.

„Reticența țărilor occidentale de a lucra pentru consolidarea securității unificate și indivizibile, lipsa de respect față de interesele legitime și ignorarea preocupărilor altor parteneri, în primul rând Rusia, au avut ca rezultat mai întâi războaie comerciale, economice și informaționale, iar apoi au provocat un conflict aprins pe teritoriul Ucrainei”, a scris el.