Principalul competitor al Bitcoin revoluţionează consumul de energie cu o măsură fără precedent. „Este al treilea cel mai mare eveniment din industria cripto”

Principalul concurent al Bitcoin, Ethereum, a suferit o actualizare masivă numită The Merge, după cum a anunţat joi, pe Twitter, creatorul său, Vitalik Buterin.

15 sept. 2022, 18:10
Principalul competitor al Bitcoin revoluţionează consumul de energie cu o măsură fără precedent. „Este al treilea cel mai mare eveniment din industria cripto”

Motivul reformei a fost preocuparea pentru planetă și nevoia de a reduce amprenta de carbon a companiei, astfel că noul algoritm de lucru va permite celei de-a doua criptomonede ca mărime să reducă semnificativ consumul de energie.

Actualizarea constă în faptul că Ethereum a trecut de la Proof-of-Work (PoW) la Proof-of-Stake (PoS). Proof-of-Work este un algoritm de consens care implică efectuarea de calcule matematice complexe pentru a menține blockchain-ul în funcțiune și pentru a face tranzacții. În aceste calcule sunt angajate computerele puternice ale minerilor de criptomonede. În industria cripto, doar această metodă de producere a activelor digitale se numește mining; pentru alte mecanisme, acest termen nu este folosit.

Eco-activiștii acuză adesea comunitatea cripto pentru daunele uriașe aduse mediului – conform calculelor oamenilor de știință de la Cambridge, mineritul bitcoin în sine reprezintă aproximativ 0,5% din consumul global de energie. În acest sens, dezvoltatorii Ethereum au decis să transfere rețeaua la un algoritm mai sigur pentru planetă – Proof-of-Stake (sau staking), care nu necesită putere de calcul și nici cantități mari de energie. Într-o astfel de rețea, operabilitatea blockchain-ului este asigurată de deținătorii de monede digitale, care primesc şi o recompensă pentru stocarea acestora.

Citeşte şi Cel mai cunoscut expert crypto din România anticipează explozia prețului Bitcoin: „Undă verde la bairam!”. La cât ar putea ajunge un BTC (VIDEO)

Potrivit serviciului CryptoQuant, dificultatea și rata hash-ului Ethereum – principalele caracteristici ale mineritului clasic – au scăzut la zero, criptomoneda nemaiputând fi extrasă folosind calcule. Potrivit dezvoltatorilor, nu au existat erori în timpul procesului de actualizare.

Dezvoltatorii Ethereum au anunțat  planuri de a abandona complet algoritmul Proof-of-Work și de a trece rețeaua la Proof-of-Stake încă de la începutul anului 2021. Înainte de reforma Ethereum, doar două criptomonede mari, Cardano și Solana, erau construite pe PoS, ele situându-se pe locul 8, respectiv pe locul 9 în ceea ce privește capitalizarea.

Unul dintre creatorii lui Ethereum și fondatorul proiectului ConsenSys, Joseph Lubin, a numit actualizarea al treilea cel mai mare eveniment din industrie după apariția bitcoinului și crearea lui Ethereum, relatează Forklog.

Citeşte şi Criptomonedele, din ce în ce mai populare. Majoritatea americanilor vor să fie introduse cursuri în școli despre activele digitale