Prinţesa-spioană, torturată şi executată de nazişti. O poveste desprinsă parcă din filme

Născută în Rusia, crescută în Franţa, recrutată de Serviciile Secrete Britanice şi executată de nazişti. Este povestea prinţesei Noor Inayat Khan, spioană din Al Doilea Război Mondial. 

RomaniaTV.net
08 nov. 2012, 15:38
O sculptură dedicată lui Noor Inayat Khan, prinţesa spioană, va fi dezvelită în Londra. Membră a regalităţii indiene,  ea a fost crescută în Franţa şi Marea Britanie şi a fost recrutată de Serviciile Britanice în 1942. A început la Paris, ca operator radio. 
 
A fost prima femeie operator trimisă în Franţa ocupată de nazişti, în al doilea război mondial. În 1944, ea a fost prinsă de Gestapo, închisă şi torturată în lagărul de concentrare Dachau.
 
Ultimul cuvânt pe care l-a spus înainte să fie împuşcată de plutonul de execuţie a fost unul simplu, dar care are putere şi azi: Libertate.
 
Ea spunea, de altfel, că nu a luptat din dragoste pentru Marea Britanie, ci din aversiunea pentru dictatură. 
 
Tatăl ei era muzician, dar stră-stră-stră-bunicul ei a fost chiar Tipu Sultan, conducător musulman din secolul 18, care a refuzat să se supună Marii Britanii. 
 
Noor s-a născut pe 1 ianuarie 1914, în Rusia. Tatăl ei era indian, iar mama americancă. Familia s-a mutat în Franţa, unde a crescut. În 1939 a publicat, aici, o colecţie de povestiri pentru copii. 
 
A plecat din ţară chiar înainte de ocupaţia germană, din 1940. În Marea Britanie a fost recrutată în elita spionilor în 1942. Cunoscută şi ca Nora Baker, dar şi ca Madeleine (nume de cod pentru operaţiunea din Franţa), a fost trimisă în Hexagon, unde a intrat în Rezistenţă. 
 
Deşi şefii au chemat-o înapoi în Marea Britanie, Khan a preferat să rămână în Paris. A fost trădată şi arestată, dar a refuzat să divulge orice informaţie, în ciuda celor 10 luni de bătăi repetate, înfometare şi tortură. Naziştii au numit-o „extrem de periculoasa”. 
 
A fost executată pe 13 septembrie.