Prinţi, generali şi oameni de afaceri bogaţi, torturaţi până la moarte, în hotelul de lux Ritz-Carlton

Un general saudit ar fi fost torturat până la moarte şi mai mulţi oameni de afaceri foarte bogaţi au fost victimele unor torturi în captivitate, în Hotelul de lux Ritz-Carlton.

22 apr. 2018, 10:36

Un general saudit ar fi torturat până la moarte, iar mai mulţi oameni de afaceri foarte bogați au fost abuzați în captivitate, în Hotelul Ritz-Carlton, în timpul unei represiuni generată de acţiunile anti-corupţie ordonate de prinţul încoronat Mohammed bin Salman asupra unor figuri marcante din Arabia Saudită, bănuite de corupţie pe scară largă, a dezvăluit presa saudită citată de Daily Mail.

Acţiunile represive au vizat aproximativ  200 de oameni de afaceri, prinți și oficialități guvernamentale care au fost reținuți în noiembrie, în hotelul de lux din Ryad, în cadrul acestei acţiuni de epurare a corupţilor din înalta societate.

Potrivit New York Times, unii dintre deținuții au fost torturaţi şi pedepsiţi pentru fapte de corupţie, au  suferit abuzuri, fiind forţaţi să încheie nişte acorduri pentru a preda miliarde de dolari guvernului saudit în schimbul libertății lor. Toate aceste evenimente s-au produs în luna Martie, în cadrul unei „operaţiuni anticorupţie”.

Cea mai dramatică acuzație l-a vizat pe Generalul Ali al-Qahtani, un apropiat al unui prinț saudit, văzut ca un potențial rival al Prinţului Mohammed şi care a murit în custodia guvernului, în decembrie, anul trecut, după ce fusese torturat cumplit, informează telegraph.co.uk.

Citeşte şi Epurări fără precedent în Arabia Saudită: Peste 200 de persoane au fost arestate într-o campanie anticorupţie

O publicaţie a relatat scene de groază de la torturarea prinţului, căruia i s-ar fi rupt gâtul şi a fost ars pe corp şi electrocutat cu şocuri electrice, mai precizează presa britanică.

Generalul Qahtani a fost dus la spital în noiembrie, dar a fost trimis la interogatoriu după ce a fost consultat de doctori. Guvernul nu a oferit o explicație oficială pentru modul în care a murit generalul.

Moartea lui a fost descrisă pe larg în mass-media arabe și iraniene. Generalul urma să se prezinte la Washington pentru a se întîlni cu Administrația Trump.

Generalul Qahtani a fost un apropiat al prințului Turki bin Abdullah, fost guvernator al orașului Riyad, care provine dintr-o linie rivală a familiei regale. Printul Turki a fost însuși reținut în timpul represiunii din noiembrie privind acuzațiile de corupție. În cele din urmă a fost eliberat.

Alți 16 deținuți au avut nevoie de tratament medical după abuzurile suferite.