Prinţul Felipe va fi proclamat Regele Spaniei de către legislativ la 18 iunie

Prinţul moştenitor Felipe de Asturias va fi proclamat rege în faţa camerelor reunite ale legislativului în 18 iunie, după ce guvernul a aprobat marţi proiectul legii organice solicitate de prevederile constituţionale pentru punerea în aplicare a deciziei de abdicare a regelui Juan Carlos, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
03 iun. 2014, 17:23
Prinţul Felipe va fi proclamat Regele Spaniei de către legislativ la 18 iunie

Data concretă a ceremoniei prevăzute de legislativul spaniol a fost stabilită potrivit estimărilor legate de timpul necesar ca legea organică să îndeplinească, în procedura de urgenţă, toate formalităţile parlamentare.

Majestatea Sa Regele Juan Carlos I de Bourbon renunţă la Coroana Spaniei. Abdicarea va fi efectivă în momentul intrării în vigoare a prezentei legi organice‘, arată textul legii organice. Dispoziţia finală a acesteia precizează că intrarea în vigoare va avea loc în momentul publicării în Monitorul Oficial.

Legea organică aprobată marţi va fi dezbătută şi ulterior adoptată săptămâna viitoare în cele două camere ale parlamentului, pe rând, în Congresul Deputaţilor şi la Senat. În cele două camere va fi nevoie ca legea să fie adoptată cu majoritate absolută.

Este de aşteptat ca legea să fie aprobată cu uşurinţă de legislativul spaniol. Peste 300 de deputaţi, adică peste 86% din parlamentarii spanioli, ar urma să voteze favorabil, ei făcând parte din partidele cu reprezentare majoritară în legislativ – Partidul Popular şi Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol – care sprijină monarhia.

Succesiunea la tron va avea loc practic atunci când prinţul Felipe va depune jurământul de credinţă în faţa camerelor reunite ale parlamentului şi va fi proclamat drept Regele Felipe al VI-lea de către acestea.