Prinţul Paul Philippe al României, prins în Malta după ce Franţa a refuzat extrădarea

Așa-zisul prinț Paul al României a fost prins în Malta, la mai puțin de o lună după ce o instanță din Franța a refuzat predarea acestuia către autoritățile din România, în vederea executării unei pedepse cu închisoarea.

28 apr. 2024, 20:12
Prinţul Paul Philippe al României, prins în Malta după ce Franţa a refuzat extrădarea

În urma activităților de cooperare polițienească internațională, între Poliția Română și Poliția din Malta, Paul Philippe al României a fost localizat și depistat într-un resort, precizează surse judiciare. Față de acesta urmează să se deruleze procedurile specifice de reținere și cerere de predare.

Paul Philippe Al României a fost dat în urmărire internațională la 18 decembrie 2020, la o zi după ce a fost condamnat definitiv în România la trei ani şi patru luni închisoare cu executare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa și a pădurii Snagov. După condamnarea sa în dosarul Ferma Băneasa, prințul Paul a fugit din țară, fiind depistat la Paris.

Prinţul Paul a fost arestat la Paris. A fugit din ţară după ce a fost condamnat la 3 ani și 4 luni închisoare în Dosarul Fermei Băneasa

La începutul lunii aprilie, justiția franceză a respins în mod definitiv cererea autorităților române de predare a în baza mandatului european de arestare, invocând compunerea nelegală a completului de judecată din România. „Mai exact, faptul că unul dintre judecători nu ar fi depus jurământul la învestirea în funcţie”, potrivit MJ.

Pe 6 aprilie, reprezentanţii Ministerului Justiţiei au transmis, referitor la mandatul european de arestare pe numele lui Paul-Philippe de România, că instanţa din Franţa respins definitiv predarea acestuia către autorităţile din ţara noastră, invocând compunerea nelegală a completului de judecată din România. „Mai exact, faptul că unul dintre judecători nu ar fi depus jurământul la învestirea în funcţie”, potrivit MJ. Deşi procurorul de caz de la Parchetul francez a declarat recurs, el nu a motivat în termen calea de atac şi, prin urmare, a fost decăzut din termen, iar hotărârea primei instanţe a rămas definitivă.

Ministra Justiţiei Alina Gorghiu a declarat, joi, despre extrădarea Prinţului Paul din România, din Franţa, că nu are încă niciun răspuns de la omologul francez legat de situaţia acestuia, a cărui predare a fost respinsă definitiv de justiţia franceză din cauza unui viciu de procedură. „Mă aştept ca domnul ministru să poată întreba sistemul ce s-a întâmplat în acea speţă”, a adăugat Gorghiu.

Pe 17 mai 2023, Ministerul Justiţiei a prezentat o situaţie a persoanelor căutate sau date în urmărire pentru executarea unor pedepse dispuse de instanţele din România, precum şi ţările în care acestea se află şi stadiul procedurilor desfăşurate pentru a fi aduse în ţară. Astfel, potrivit situaţiei prezentate de către reprezentanţii MJ, Prinţul Paul este urmărit internaţional în baza unui mandat european de arestare emis de Curtea de Apel Braşov la 18.12.2020 pentru executarea pedepsei de 3 ani şi 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, complicitate la abuz în serviciu – pagubă: 9.523.769 euro.

Prințul Paul de România nu va fi extrădat. Ministrul Justiției, Alina Gorghiu: „În măsura în care vom identifica o soluţie pentru a repune în discuție această cauză, vom relua demersurile”

Prinţul Paul Phillipe al României a fost localizat pe teritoriul Franţei, procedura fiind în curs ,autorităţile franceze au solicitat sentinţa de condamnare – fond şi apel – tradusă în limba franceză, condiţii de detenţie şi alte informaţii legate de desfăşurarea procesului penal –  după o scurtă perioadă în care a fost deţinut în arest preventiv de CA Paris, a fost liberat pe cauţiune.