PRISPA, prima casă solară românească, inspirată din arhitectura tradiţională FOTO şi VIDEO

Arhitecţii au creat prima casă solară românească, PRISPA, inspirată din casele tradiţionale cu prispă, de la noi din ţară. Aceasta este autosuficientă, fiind echipată cu panouri solare ce pot asigura întreg necesarul de energie.
Cristina Dinu
12 mart. 2012, 06:25
PRISPA, prima casă solară românească, inspirată din arhitectura tradiţională FOTO şi VIDEO

Echipa PRISPA este şi prima echipă din ţara noastră calificată la concursul internaţional de arhitectură şi tehnologii integrate Solar Decathlon Europe. „Scopul nostru în competiţie este să creăm şi să construim un prototip de casă solară autosuficientă, confortabilă, accesibilă şi frumoasă”, spune echipa.

Elementul principal al conceptului este prispa din faţa casei, „un spaţiu intermediar între interior şi exterior, care care te protejează de vânt, de soare prea puternic, sau de treceri prea bruşte de la temperaturi ridicate, la temperaturi scăzute, şi reuşeşte să facă toate acestea datorită modului în care a fost proiectată. Fiind un element de control, filtrând lumina, prispa garantează o parte din eficiența energetică„, explică echipa PRISPA.

Casa este uşor de construit, din elemente prefabricate, având o structură şi o aparatură simplă.

„În momentul acesta, casa are 2 camere, un dormitor şi un open-space generos, multi-funcţional, care include o zonă de dining şi o zonă de living. Ca suprafaţă construită, casa are 90.65 de metri pătraţi, suprafaţa incluzând parterul şi supanta (supanta este un etaj cu planşeu incomplet, „split-level”, ca un balcon cu deschidere spre interior.)”, a explicat, pentru RTV.net, Alexandra Croitoru, coordonatorul de comunicare al echipei PRISPA.

Casa a fost gândită să fie modulabilă, ea putând fi extinsă cu uşurinţă pe orizontală, cu oricâte module de bază. Un modul are 27 de metri pătraţi”, a precizat Alexandra Croitoru.

Design-ul arhitectural, pe lângă capacitatea sa de a se putea integra vizual ușor în mediul rural, urmărește să mărească suprafața activă solar la exterior și să configureze spațiile interioare astfel încât ele să se succeadă natural, atingând în același timp standardele contemporane de locuire și optimizând funcțiunile tradiționale. Echipa PRISPA spune că spațiul obţinut este un exemplu de echilibru între confort și suprafața minimă necesară.

În ceea ce priveşte eficiența energetică, panourile solare și fotovoltaice, montate la un unghi ideal pe suprafața superioară exterioară a anvelopantei sunt principalele elemente care asigură eficienţa energetică a casei, generând suficientă energie pentru a face față nevoilor impuse de o utilizare normală.

Pentru a spori eficiența, arhitecţii au configurat casa astfel încât diferite elemente să ajute la reducerea cantității de energie necesare. Sistemul de încălzire și ventilație este asemănător cu cel utilizat la clădirile industriale, reutilizând aerul cald (de la bucătărie în cazul acesta) pentru a încălzi alte zone din casă, radiatoarele folosesc tehnologie în infraroșu pentru a le permite să încălzească direct corpurile solide, fără a mai utiliza convecția pentru a încălzi inutil lichide și gaze, panourile modulare utilizează un sistem natural de izolație termică, reducând grosimea peretelui, iar piatra folosită pentru interior creează o masă termică în apropierea ferestrelor care se deschid spre prispă.

Prispa are, prin configurația sa, rolul de a menține confortul interior prin umbrirea pe timpul verii și iluminarea directă pe timpul iernii. Fiind un spațiu-între-spații, ea devine o barieră termică, disipând intensitatea vântului și mărind suprafața activă solar, permițând în același timp crearea unui vestibul care să regleze pierderile de temperatură între exterior și interior.

În ceea ce priveşte rezistenţa la cutremure, Alexandra Croitoru a declarat că aceasta „este o casă proiectată pentru România, motiv pentru care este realizată în conformitate cu normele naţionale privind protecţia la cutremur a construcţiilor”.

Casa solară PRISPA poate fi contruită în aproximativ două săptămâni. „Competiţia la care participăm – Solar Decathlon Europe, ne cere să o putem construi în 10 zile, la cheie. Astfel, în condiţii de competiţie, noi trebuie să terminăm în 10 zile de construit, de finisat, de echipat şi de mobilat toată casa. Aceste 10 zile de construcţie nu includ şi construcţia fundaţiei”, a explicat coordonatorul de comunicare al echipei, pentru RTV.net.

Casa industrializată va costa aproximativ 70.000 euro, preţul incluzând tot, în afară de electrocasnice şi de mobilier, astfel încât să se poată încadra în programul „Prima Casă”.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Care este suprafața reală a Bucureștiului? Capitala nu este cel mai mare oraș din țară
Capital.ro
Călin Georgescu, conducătorul din umbră al României! Planul nu mai poate fi oprit
Playtech.ro
Cum conduci o mașină diesel ca să consumi mai puțin. Regula pe care puțini o respectă
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Elena Lasconi, lovitură pentru Nicușor Dan. A scos dovezile
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
TAXĂ pentru șoferi în România. Se achită lunar 60 de lei către Primărie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Când intră pensia pe card în mai 2025. Ce trebuie să știe cei cinci milioane de pensionari
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ce-a înțeles BBC din scandalul Georgescu. Restul lumii încă așteaptă traducerea…