Privatizarea Oltchim, la final. Diaconescu: Oferta noastră este de 203 milioane de lei

PRIVATIZAREA OLTCHIM. Dan Diaconescu a oferit pentru 203 mil. lei pentru cumpărarea acţiunilor Oltchim, cea mai mare ofertă. Nu a făcut însă şi o ofertă pentru achiziţia creanţelor combinatului. Următoarea ofertă a fost a firmei lui Ştefan Vuza, care vrea să cumpere la pachet şi creanţele Electrica.

RomaniaTV.net
21 sept. 2012, 07:49
Privatizarea Oltchim, la final. Diaconescu: Oferta noastră este de 203 milioane de lei

Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie a organizat vineri licitaţia cu oferta în plic pentru vânzarea a 54,8062% din capitalul social al combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea. Cea mai bună ofertă pentru privatizarea Oltchim, după deschiderea plicurilor.

„Cred că domnul Ponta nu va primi această veste cu bucurie. Am dat de 10 ori mai mult decât a vrut statul român. Ciocoii nu mai au nici o şansă. Acum a venit poporul la putere. Am dat aceasta suma imensă pentru repornirea combinatului şi plata salariilor. Facem subscribţie publică şi aştept oamenii să vină să dea 5-10 lei. Poporul mă creditează pe mine acum ca să salvăm Oltchimul”, a declarat Dan Diaconescu.

Oferta lui Dan Diaconescu pentru acţiunile Ministerului Economiei la Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) este de 203,14 milioane lei (45 milioane euro). Oferta se referă doar la pachetul de acţiuni al Ministerului Economiei, de 54,8%, nu şi la creanţele Electrica şi AVAS.

Următoarea ofertă este a firmei lui Ştefan Vuza, care vrea să cumpere la pachet şi creanţele Electrica. Comisia s-a retras în acest moment pentru a discuta despre oferta Chimcomplex.

 

CÂŢI BANI AU OFERIT TOŢI PARTICIPANŢII LA LICITAŢIE

UPDATE 13.42 AISA Invest oferă pentru varianta de achiziţie individuală  30 de milioane lei. Pentru varianta de achizitie în bloc nu ofertează.


UPDATE 13.35 A fost desfăcut plicul depus de CHIMCOMPLEX. Documentul are 9 file. Chimcomplex oferă pentru cumpărare individuală a pachetului de acţiuni 18,8 milioane de lei, iar pentru oferta în bloc 221,4 milioane lei. Dar Remus Vulpescu a spus că există câteva probleme de procedură la această ofertă pentru că nu a fost făcută ofertă de cumpărare pentru creanţele AVAS.

 

UPDATE 13.24 A fost desfăcut plicul depus de PCC SE. Documentul a fost depus atât în limba română, cât şi în limba engleză, compus din 8 file. Licitaţia pentru cumpărarea acţiunilor deţinute de Ministerul Economiei, ofetatul PCC SE ofera numai in varianta cumpărării în bloc a celor trei active pentru pachetul de acţiuni 13,4 milioane de lei, echivalent 2 milioane de euro.

Pentru preluarea creanţelor AVAS, PCC SE oferă, numai pentru varianta în bloc, pretul de 13.443.603,23 lei.

Pentru preluarea crenţelor Electrica, PCC SE oferă, numai pentru varianta în bloc, 13,4 milioane lei.

NU EXISTĂ PREŢ PENTRU ACHIZIŢIA INVIDIUALĂ DIN PARTEA PCC SE.


UPDATE 13.19 A fost desfăcut plicul cu oferta făcută de Dan Diaconescu. Documentul are patru file. Oferta de cumpărare făcută de Dan Cristian Diaconescu. Oferta este pentru cumpărare individuală: 203,14 milioane de lei (aproximativ 45 de milioane de euro).


UPDATE 13.04 Înaintea deschiderii plicurilor cu ofertele primite pentru privatizarea Oltchim, Dan Diaconescu i-a cerut şefului OPSPI, Remus Vulpescu, să explice în ce caz se poate ajunge la licitaţie cu strigare. 

„La licitaţia cu strigare, conform procedurii pe care am explicat-o şi în caietul de sarcini, se ajunge dacă, şi numai dacă, există o diferenţă procentuală de maximum 15% între mai multe oferte de preţ primite”, a spus Vulpescu.

UPDATE 12.00 Dan Diaconescu a declarat înaintea începerii licitaţiei că va câştiga. „După cum aţi auzit, oferta noastră este dublă, de două ori mai mare decât cea de pe locul II. Sperăm să nu mai ajungem la licitaţia cu strigare şi să salvăm Olchim pentru poporul român. Am descoperit că datoriile erau date demult de Oltchim către o altă firmă. Noi nu vrem să blocăm procesul de privatizare, dar sperăm să nu câştige firma poloneză şi să rămână tot în România. Ori poporul român să câştige, ori Ştefan Vuza şi consorţiul său. Dar credem că poporul român a făcut o ofertă mult mai mare„, a spus Diaconescu.

Miile de angajaţi ai Oltchim urmăresc toate informaţiile despre privatizarea combinatului la televizor chiar în secţiile în care lucrează.

UPDATE 11.29 Toate cele patru oferte primite de OPSPI pentru privatizarea Oltchim, depuse de companiile PCC SE, Aisa Invest, Chimcomplex şi Dan Diaconescu, au fost acceptate pentru licitaţia deschisă cu strigare.

Compania PCC, acţionar minoritar al Oltchim, a depus ofertă atât pentru cumpărarea acţiunilor deţinute de Ministerul Economiei la Oltchim, cât şi pentru preluarea creanţelor AVAS şi Electrica asupra combinatului chimic, evaluate la 410 milioane de euro.

Omul de afaceri Ştefan Vuza a depus două oferte pentru achiziţia acţiunilor la Oltchim, prin firmele AISA Invest şi Chimcomplex. El vrea să preia doar creanţa Electrica faţă de Oltchim.

Dan Diaconescu a depus ofertă doar pentru cumpărarea acţiunilor statului la combinatul chimic, nu şi pentru cele două creanţe. Iniţial, oferta sa a fost respinsă pentru că ar fi fost depusă după ora 12.00, însă după o serie de discuţii comisia de privatizare a acceptat documentele. Diaconescu afirmă că are susţinerea unei mari companii de produse chimice pentru preluarea Oltchim, fără să ofere detalii.

Conducerea OPSPI i-a convocat noaptea trecută pe toţi ofertanţii la minister pentru că „există deficienţe în toate seturile cu documente pentru participare” depuse de ofertanţi.

Unul dintre investitori, Ştefan Vuza, care participă la licitaţie cu două companii, a avut de depus două documente la dosar. Un alt ofertant cu probleme este Dan Diaconescu.

„E vorba despre CV-ul meu. Lipsea din dosar. Şi o a doua problemă că nu apărea o evaluare financiară, nu apărea în mod evident faptul că eu nu am niciun fel de datorii către statul român”, a declarat Dan Diaconescu.
Dan Diaconescu a anunţat că vrea să cumpere Oltchim alături de un investitor străin.

Privatizarea Oltchim este o precondiţie pentru cea de-a şasea misiune de evaluare a acordului preventiv cu FMI. Dacă eşuează, România nu îşi primeşte următoarea tranşă de bani.

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că nu exclude varianta ca procedura de privatizare a Oltchim Râmnicu-Vâlcea să nu fie finalizată şi a arătat că în funcţie de rezultatul de vineri se va şti dacă Oltchim va fi preluată de un nou acţionar sau va intra în administrare specială.