Probă discriminatorie pentru un post la ISU. Candidaţii au fost puşi să manipuleze un manechin de 60 kg, reacţia CNCD

Un candidat a reclamat că la un concurs organizat de ISU Ialomița a existat o probă fizică eliminatorie, care nu avea nicio legătura cu fișa postului. Consiliul pentru Combaterea Discriminării i-a dat dreptate, iar Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Barbu Catargiu” al județului Ialomița a fost sancționat cu avertisment, pentru discriminare.

22 oct. 2019, 15:14
Probă discriminatorie pentru un post la ISU. Candidaţii au fost puşi să manipuleze un manechin de 60 kg, reacţia CNCD

În cadrul unui concurs pentru un post de ofițer în cadrul Serviciului Achiziții Publice, la ISU Ialomița, printre altele, candidații au fost supuși unei probe sportive eliminatorii – respectiv manipularea unui manechin de 60 de kilograme.

Unul dintre candidați nu a fost de acord cu o asemenea probă, astfel că s-a adresat Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNDC). „ISU Ialomița a scos la concurs un post de specialist gradul 1 în achiziții publice și a avut o condiție eliminatorie, de probă sportivă, în care candidatul trebuia să manipuleze respectivul manechin. Atunci când scoatem la concurs un post, indiferent de domeniu, și introducem criterii eliminatorii, trebuie ca acestea să aibă legătură cu fișa postului, să fie condiții fără de care nu pot îndeplini sarcinile pentru care candidații. Am considerat că această probă nu are nicio relevanță în aptitudinea candidaților de a desfășura activități de achiziții publice„, a declarat președintele CNCD, Asztalos Csaba, citat de libertatea.ro.

Am aplicat o măsură a sancțiunii contravenționale a avertismentului. Nu putem interveni noi să anulăm un examen, doar instanța o poate face. Am recomandat ca, pe viitor, când scot la concurs un post, să fie atenți la criterii. Dacă scoteau la concurs un post de pompier, atunci se justifica această probă sportivă„, a mai spus președintele CNCD.

Sancțiunea a fost însă atacată în instanță de conducerea ISU Ialomița.