A crescut probabilitatea unui cutremur puternic în Noua Zeelandă

În următoarele 12 luni, riscul unei mişcări telurice de o magnitudine cuprinsă între 6 şi 6,4 este evaluat la 15%, după ce, în luna septembrie, fusese evaluat la 10%. Seismele din ultimele luni din Noua Zeelandă s-au produs pe o falie pe care oamenii de ştiinţă nu au detectat-o până acum.

RomaniaTV.net
04 nov. 2011, 10:49
A crescut probabilitatea unui cutremur puternic în Noua Zeelandă

Probabilitatea ca un cutremur puternic să lovească în curând Christchurch, al doilea oraş ca mărime din Noua Zeelandă este mai mare decât se credea, scrie Le Figaro. Oraşul a fost deja lovit în luna februarie de un cutremur puternic.

În următoarele 12 luni, riscul unei mişcări telurice de o magnitudine cuprinsă între 6 şi 6,4 este evaluat la 15%, după ce, în luna septembrie, fusese evaluat la 10%. Riscul creşte la 46% (comparativ cu precedentul procent de 37%) pentru un seism cuprins între 5,5 şi 5,9 grade. Oamenii de ştiinţă spun însă că, la nivelul scoarţei terestre nu s-a schimbat nimic, metoda de calcul a probabilităţii fiind schimbată.

181 de oameni au murit la Christchurch în luna februarie, când un cutremur de 6,3 grade a distrus o parte importantă a centrului oraşului. În septembrie a mai fost înregistrat un cutremur de şapte grade, fără victime, iar numeroase alte replici au avut loc în ultima perioadă.

Seismele din ultimele luni s-au produs pe o falie pe care oamenii de ştiinţă nu au detectat-o până acum. Institutul public neo-zeelandez GNS Science estiomează că mişcarile telurice s-au produs pe o falie care a fost inactivă timp de 16.000 de ani. Noua Zeelandă, situată în Cercul de foc al Pacificului, la frontiera plăcilor tectonice australiene şi a Pacificului, întregistrează până la 15.000 de cutremure în fiecare an.