Probioticele îmbunătăţesc funcţiile cognitive ale pacienţilor cu Alzheimer

Oamenii de știință de la Universitatea de Științe Medicale Kashan și de la Universitatea Azad din Teheran, Iran, au demonstrat că priobioticele - bacteriile vii benefice și drojdiile din suplimentele nutritive - pot îmbunătăți funcțiile cognitive în cazul oamenilor, informează Science Daily.
Filip Stan
14 nov. 2016, 15:31
Probioticele îmbunătăţesc funcţiile cognitive ale pacienţilor cu Alzheimer

În cadrul unui studiu clinic, cercetătorii au demonstrat că o doză zilnică din probioticele Lactobacillus și Bifidobacterium, administrată timp de doar 12 săptămâni, este suficientă pentru a produce o îmbunătățire semnificativă la scorul obținut de pacienții în vârstă, diagnosticați cu Alzheimer, la testele Mini Mental State Examination (MMSE), ce măsoară gradul de deteriorare cognitivă și sunt folosite în evaluarea demenței.

Despre probiotice se cunoștea că au efecte benefice și oferă o protecție parțială împotriva diareei infecțioase, a sindromului de colon iritabil, a eczemelor, alergiilor, răcelilor, cariilor și bolilor parodontale. În plus, oamenii de știință au emis anterior acestui studiu unele ipoteze potrivit cărora probioticele ar putea îmbunătăți funcțiile cognitive datorită comunicării cu două sensuri dintre microflora intestinală, tractul digestiv și creier, prin sistemul nervos (numită axa „microbiota-instestine-creier”). De asemenea, în cadrul testelor pe șoareci, s-a observat că probioticele îmbunătățesc procesul de învățare și memoria și reduc anxietatea și depresia. Însă, până acum, dovezile cu privire la efectele pozitive ale probioticelor asupra funcțiilor cognitive umane erau foarte limitate.

Potrivit Agerpres, cercetarea a cuprins două grupuri de 52 de femei și bărbați cu Alzheimer, cu vârste între 60 și 95 de ani. Jumătate dintre aceștia au primit zilnic 200 ml de lapte îmbogățit cu patru bacterii probiotice — Lactobacillus acidophilus, L. casei, L. fermentum și Bifidobacterium bifidum (circa 400 miliarde de bacterii pe specie) — în timp ce a doua jumătate a primit lapte simplu.

Citeşte şi: Cancerul ar putea ucide anual 5,5 milioane de femei în 2030, faţă de 3,5 milioane în 2012

La începutul și la finalul celor 12 săptămâni, cercetătorii au realizat analize de sânge și au testat funcțiile cognitive ale subiecților.

Primul grup a înregistrat o creștere semnificativă a scorului mediu obținut la chestionarul MMSE, de la 8,7 la 10,6 (din maximum 30). Rezultatul în cadrul celui de-al doilea grup, care nu a primit suplimente cu probiotice, a fost de 8,5 la început și de 8,0 la final.

Deși creșterea este moderată, iar funcțiile cognitive ale pacienților au rămas în continuare deteriorate, rezultatele sunt importante deoarece sunt primele ce demonstrează că probioticele pot îmbunătăți funcțiile cognitive în cazul oamenilor.

Cercetări ulterioare, efectuate pe un număr mai mare de pacienți și pe o perioadă mai lungă de timp, pot demonstra dacă efectele probioticelor devin mai puternice în timp.

De asemenea, tratamentul cu probiotice produs o scădere a nivelelor trigliceridelor, a lipoproteinelor, a proteinei c-reactivă și o reducere a doi indici — HOMA-IR și HOMA-B — ale căror valori sunt indici importanți în cazul rezistenței la insulină.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce se întâmplă, de fapt, cu creditul de la bancă dacă persoana care a împrumutat banii a încetat din viață. Cine este obligat să plătească ratele
Capital.ro
Marele actor pe care l-a pierdut România. A fost o emblemă a țării
Playtech.ro
Vești bune pentru românii fără asigurare, dar care suferă de boli cronice. Ce au decis autoritățile
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Dușmanul invizibil din casă. Ține-l la distanță cu aceste trucuri eficiente
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Elena Udrea! Autoritățile au luat decizia deja
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Avertismentul oamenilor de știință. Rotația Pământului se accelerează în mod neașteptat. Cea mai scurtă zi din istorie
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african