Problema imigraţiei clandestine. UE are nevoie de o nouă POLITICĂ de RETURNARE

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că Uniunea Europeană nu-i poate primi pe toți imigranții care fug din țările lor, subliniind necesitatea elaborării unei politici de returnare pentru rezolvarea acestei probleme, relatează Reuters.

18 mai 2015, 11:02
Problema imigraţiei clandestine. UE are nevoie de o nouă POLITICĂ de RETURNARE

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, abordează sub un alt aspect problema valurilor de imigranţi clandestini, în special a celor proveniţi din ţări africane şi care, adesea, sunt victimele traficanţilor de fiinţe umane. Astfel, Tusk afirmă că Uniunea Europeană ar avea nevoie în primul rând de o nouă politică de returnare pentru rezolvarea problemei imigranților. 

‘Sunt realist și cred că în primul rând trebuie să elaborăm o nouă politică de returnare, ceea ce ar fi o politică de trimitere înapoi’, a declarat Tusk, într-un interviu apărut luni în cotidianul Polska. ‘În mod responsabil, putem vorbi doar despre primirea unui anumit grup de imigranți… Cei care spun să deschidem larg ușa sunt cinici, deoarece știu că acest lucru nu este posibil‘, a subliniat președintele Consiliului European.

Citeşte şi Franţa a respins cota obligatorie de refugiaţi propusă de Comisia Europeană

O serie de tragedii în Marea Mediterană în care sute de imigranți din Africa de Nord s-au înecat după ce au încercat să traverseze marea în vase supraaglomerate și nesigure a accentuat preocuparea internațională cu privire la problema imigrației în Europa, potrivit Agerpres.

Comisia Europeană intenționează să adopte înainte de sfârșitul anului un mecanism permanent privind repartizarea pe cote obligatorii a imigranților între statele membre ale Uniunii Europene, în funcție de nivelul economic al țărilor membre și de numărul de locuitori.