Probleme acute ale relaţiei părinte-copil şi cum să le pui capăt

Numai cine nu are copil în ziua de azi nu ştie cât este de greu să-ti impui punctul de vedere în faţa lui. Personalitatea puternică a celor mici îi agasează de multe ori pe părinţi şi, la limita răbdării, pornesc un război al nervilor din care de obicei ies înfrânţi. Se pare însă că este foarte simplu să-i „îmblânzim”. Totul este să schimbăm tactica şi mai ales tonul.

RomaniaTV.net
12 sept. 2012, 19:55
Probleme acute ale relaţiei părinte-copil şi cum să le pui capăt

Curaţenia în cameră sau aranjatul mesei nu sunt lucruri negociabile. Fac parte din realităţile familiei. Dă-i atribuţiuni mici în fiecare zi. În funcţie de vârsta copilului acestea pot fi de la strânsul jucăriilor la făcutul patului sau spălatul vaselor. Pe săptămână poate avea o sarcină mai grea cum ar fi dusul gunoiului sau cumpăratul pâinii. Explică-i ce are de facut şi termenul limita.

Dacă nu o face, atunci va suporta consecinţele (nu este lăsat la televizor sau nu este lăsat afară). În loc să-i spui „Vezi că n-ai făcut bine patul”, încearcă „Sunt foarte mulţumită că ai făcut patul, dar ai grijă data viitoare să întinzi mai bine pătura”.

Copiii se ceartă pe jucării şi îşi spun vorbe urâte

În nicio familie nu trebuie tolerate jignirile sau agresiunile verbale. De niciun fel, cu nimeni din familie sau cu oricine altcineva. Dacă-i auzi vorbind urât, ia-i pe amândoi şi explică-le că pot răni sentimentele celorlalţi cu vorbele lor, ca este normal să aibă sentimente de supărare/frustrare numai că acestea trebuie exprimate în alt mod. Ei învaţă astfel că îşi pot exprima sentimentele fără să rănească pe cei din jur.

Citeşte continuarea pe Sfatulparitilor.ro.