Probleme cu inima, confirmate de autorități după vaccinarea cu două seruri administrate românilor. Anunțul făcut de autorități

Vaccinarea cu serurile Pfizer și Moderna a fost confirmată că poate cauza miocardita și pericardita. Autoritățile au declarat că simptomele apar la 14 zile de la administrare.

19 iul. 2021, 20:20
Probleme cu inima, confirmate de autorități după vaccinarea cu două seruri administrate românilor. Anunțul făcut de autorități

Vaccinarea cu serurile anti-Covid19

BioNTech și Moderna au fost raportată că poate cauza miocardita și pericardita, în cazuri foarte rare, conform Comitetului de siguranță (PRAC) al EMA (Agenției Europene a Medicamentului)

Miocardita și pericardita sunt afecțiuni cardiace care apar de obicei, în urma infecțiilor sau a bolilor autoimune.

Simptomele pot varia și includ senzația de respirație dificilă (dispnee), bătăi puternice ale inimii care pot fi neregulate (palpitații) și dureri în piept.

Comitetul de Siguranță (PRAC) a luat în considerare toate cazurile documentate și raportate la nivelul UE, disponibile până în prezent.

Analiza inclus 145 de cazuri de miocardită raportate în Spațiul Economic European (SEE) în rândul persoanelor care au fost vaccinate cu BioNTech și 19 cazuri în rândul persoanelor care au fost vaccinate cu Moderna. Pericardită a fost raportată la 138 de persoane urma utilizării BioNTech și 19 cazuri în urma utilizării Moderna.

La 31 mai 2021, aproximativ 177 milioane de doze de BioNTech și 20 de milioane de doze de Moderna au fost administrate în Spațiul Economic European.

Vaccinarea cu serurile Pfizer și Moderna, afecțiuni cardiace la 14 zile de la administrare

PRAC a declarat că majoritatea cazurilor de afecțiuni cardiace au apărut în decurs de 14 zile de la vaccinare, mai des după administrarea celei de-a doua doze, cu precădere la bărbații tineri.

Cinci dintre cazurile înregistrate în Spațiul Economic European s-au soldat cu decesul persoanelor, care se aflau la o vârstă avansată sau care aveau în istoricul medical boli concomitente.

Conform analizelor oficiale, evoluția miocarditei și a pericarditei la persoanele vaccinare, este similară cu evoluția cazurilor raportate în populația generală. În aceste situații, simptomele au fost remediate cu repaus sau tratament.

Miocardita și pericardita au fost identificate ca efecte secundare foarte rare în urma vaccinării cu vaccinuri bazate pe ARN mesager.

Persoanele care manifestă senzație de respirație dificilă (dispnee), bătăi puternice ale inimii care pot fi neregulate (palpitații), sau dureri în piept ar trebui să apeleze imediat la ajutor medical speciallizat, relatează stiripesurse.ro.