Probleme cu voucherele sociale. Cei mai săraci dintre români se simt păcăliți

Mari probleme legate de livrarea și utilizarea voucherelor sociale, pentru cei mai săraci dintre români. Pensionarii din întreaga țară au început să-și verse nemulțumirile.

22 sept. 2022, 08:49
Probleme cu voucherele sociale. Cei mai săraci dintre români se simt păcăliți

În rândul seniorilor României există o nemulțumire profundă legată de voucherele sociale. Unii nu le-au primit, alții nu știu cum să le folosească. Alții nici măcar nu știau despre acest ajutor, oferit de guvern.

Potrivit calendarului comunicat de către ministrul Marius Budăi – ministrul Muncii, dar și alți oficiali de la Palatul Victoria, distribuirea cardurilor sociale prin programul „Sprijin pentru România” a început din data de 10 iunie 2022. Astfel, peste 2,5 milioane de români trebuie să primească 250 de lei, o dată la două luni, deci 1.000 de lei în patru tranșe.

Banii pot fi utilizați de cei mai săraci dintre români pentru achiziționarea de alimente. Pe lângă pensionari, printre beneficiari se mai numără familii nevoiașe, persoane cu handicap, respectiv cetățeni cu venituri mici, de maxim 1.500 de lei.

 

Probleme cu voucherele sociale. Cei mai săraci dintre români se simt abandonați

 

În Botoșani, județul din ministrului Muncii, Marius Budăi, în care sunt cele mai mici pensii, în medie de puțin peste 1.000 de lei, beneficiarii voucherelor sunt total nedumeriți, potrivit reporterilor de la Adevărul. Unii au primit cardurile de la guvern, alții nu. Unii deși de dețin, nu știu cum să le folosească.

„Am auzit prin comună că ala a lui Savin a luat, că vecina a luat. Mie, nimic. Și eu abia am o mie de lei. Și o văcuță”, a declarat contrariat un sătean din Blândești, una dintre cele mai sărace zone din România.

Dacă vor să afle informații despre voucherele sociale, românii se lovesc de mari obstacole. În cazul Agențiilor Județene de Plăți și Inspecție Socială din Harghita și Cluj de exemplu, funcționarii publici fie nu au habar să răspundă la solicitări simple, fie închid telefoanele în nas sau pur și simplu nu vor să răspundă, potrivit sursei citate.

În Bihor, problemele sunt aceleași. Mai mult, cardurile sunt blocate, au reclamat unii beneficiari.

Mulţi dintre orădeni îşi încearcă norocul şi la Direcţia pentru Asistenţă Socială a Primăriei Oradea.

„Sincer, am primit un număr de telefon de la un orădean, singurul unde se pot primi informaţii despre aceste tichete. Am sunat şi noi, pentru că am vrut să ajutăm oamenii care ajung la noi. Dar nu răspunde nimeni. Încercaţi să-i daţi un ‘bip’ domnului Boloş!”, a declarat o funcţionară a Primăriei, cu trimitere la faptul că programul „Sprijin pentru România” a fost lansat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, condus de bihoreanul Marcel Boloș, care în trecut a lucrat în Primăria Oradea, scrie presa locală.