Probleme grave în ministerul Educaţiei, cu mai puţin de o săptămână înainte de începerea anului şcolar. Ligia Deca confirmă demisia secretarei de stat Antoaneta Bolchiş

Din declaraţiile Ligiei Deca nu reiese clar dacă demisia Antoanetei Bolchiş a fost una prezentată din proprie iniţiativă sau dacă este parte din planul de reducere a numărului de secretari de stat gândit de executivul Ciolacu.

06 sept. 2023, 18:57
Probleme grave în ministerul Educaţiei, cu mai puţin de o săptămână înainte de începerea anului şcolar. Ligia Deca confirmă demisia secretarei de stat Antoaneta Bolchiş

Antoneta Bolchiș (PSD) a fost numită în funcția de secretar de stat la Ministerul Educației, la începutul lunii aprilie 2022. Aceasta era psiholog școlar la Liceul Teoretic „Ioan Buteanu” din Șomcuta Mare. Potrivit CV-ului, a fost inspector școlar pentru activități extrașcolare, cu atribuții pentru învățământ special și purtător de cuvânt la Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, în perioada 2019-2020.

Ministra Ligia Deca a confirmat pentru Edupedu.ro demisia secretarei de stat. „Am primit demisia doamnei SS (n. red secretar de stat) A. Bolchiș și am înaintat-o dlui Prim-Ministru, conform uzanțelor”, a precizat Deca.

Fost secretar de stat din Ministerul Educației pe egalitate de șanse, Bolchiș s-a făcut remarcată în spațiul public prin mai multe declarații și acțiuni, dintre care cea mai recentă este cea de plantat bujori la liceul în care a fost angajată până să devină demnitar.

Într-un videoclip postat pe 20 aprilie pe Facebook, în care arată cum plantează un lăstar de bujor în curtea Liceului Teoretic ”Ioan Buteanu” din Șomcuta Mare, se vede pe fundal cum elevii au săpat gropile pentru a planta bujorii, iar adulții stau și le dau indicații acestora. În momentul în care două eleve au vrut să planteze un lăstar într-o groapă săpată de un coleg al lor, directoarea a intervenit și le-a spus: “Lăsați-o pe doamna ministru la groapa asta”. Antoaneta Bolchiș spunea la acea vreme că a plantat bujorul în cadrul unei provocări lansate de colegul de minister Florian Lixandru, și el secretar de stat.

Citeşte şi: Eleva care a postat mesaje denigratoare pe Instagram a fost dată în judecată: „Nu şi-a imaginat că se va ajunge la dosar penal”

Cu trei săptămâni de acțiunea ecologică, la un eveniment al Salvați Copiii România, în timp ce a vorbit despre gratuitățile de care beneficiază elevii din România, Antoneta Bolchiș a spus despre accesul gratuit al elevilor la biblioteca școlară virtuală și platformă școlară de e-learning. Acestea nu există însă, deși sunt prevăzute de lege. Biblioteca școală virtuală este un program finanțat din fonduri europene și ar fi trebuit să fie gata de anul trecut, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

În urmă cu un an, în septembrie, aceasta făcea apel pe pagina oficială de Facebook la păstrarea „desegregării” ca un concept și nu o realitate. Gafa era semnalată de site-ul Educatieprivata.ro. Afirmația a fost făcută după ce a participat la un eveniment organizat de Federația Națională a Părinților, pe teme educaționale.

”Efort, voință și manifestare activă a actorilor naționali pentru un învățământ ancorat realității și nevoilor reale ale elevilor. Numai astfel, absenteismul, abandonul școlar, analfabetismul funcțional, desegregarea pot rămâne la nivelul de concepte, și nu de Realități!”, a scris Antoneta Bolchiș.

Desegregarea înseamnă înlăturarea segregării, iar segregarea este o formă gravă de discriminare şi are drept consecinţă accesul inegal al copiilor la o educaţie de calitate, încălcarea exercitării în condiţii de egalitate a dreptului la educaţie, precum şi a demnităţii umane, potrivit Ministerului Educației, instituție pe care Bolchiș o reprezenta la acel moment.

Citeşte şi: Orar decalat pentru începerea cursurilor la elevi. Ministrul Educației, Ligia Deca, vrea să evite aglomerația: „Măsura este binevenită”