Probleme în coaliţia de guvernare. Liderii PNL şi PSD sunt nemulţumiţi de miniştrii UDMR şi merg să se plângă la Ciucă

Miniştrii UDMR au devenit o problemă în coaliţia de guvernare, iar liderii PNL deja i se plâng premierului Nicolae Ciucă de acţiunile colegilor lor din executiv, principala nemulţumire fiind legată de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

13 mai 2022, 09:57
Probleme în coaliţia de guvernare. Liderii PNL şi PSD sunt nemulţumiţi de miniştrii UDMR şi merg să se plângă la Ciucă

Liderii PNL i-au transmis lui Nicolae Ciucă nemulţumirile legate de ministrul Dezvoltării Cseke Attila, în speţă de modul în care acesta a gestionat şi împărţit fondurile din programul Anghel Saligny, dar şi de faptul că ministrul UDMR a tergiversat mai multe luni adoptarea unei OUG prin care să fie permisă ajustarea valorilor din contractele de investiţii publice.

În şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL, ţinută de Ciucă la Vila Lac, liberalii i-au transmis premierului că ministrul Dezvoltării a gestionat foarte prost noul PNDL, de la comunicarea ca majoritatea UAT-urilor să solicite bani pentru proiecte până la modul de împărţire a finanţării pe judeţe, fără a ţine cont aşa cum ar fi trebuit de mărimea acestora. Mai mult, potrivit surselor de la vârful PNL, Cseke nu ar fi ţinut cont că unele proiecte puteau să se încadreze pe POIM, chiar dacă acesta era cu finanţare europeană, deci controlaţi de Bruxelles.

Aşadar, vor chemarea într-o şedinţă a ministrului, ca să le dea explicaţii pe „Anghel Saligny”, dar şi ca să explice de ce a întârziat atât de mult actul normativ pe ajustarea valorilor din contractele de investiţii publice.

Nu în ultimul rând, liberalii se aşteaptă ca şi un secretar de stat al PNL să aibă delegate atribuţii în ceea ce priveşte gestionarea „Anghel Saligny”, dat fiind că înainte de reorganizare doar secretarii PSD aveau aceste responsabilităţi. Distanţarea PNL de UDMR a început din toamna trecută, moment în care liberalii ar fi dorit ca Ministerul Dezvoltării să fie preluat de ei. La acel moment, UDMR a ameninţat cu ieşirea de la guvernare.

Citeşte şi: Mugur Isărescu, pus la zid de Rareș Bogdan, după gafa de comunicare: „M-a lăsat perplex”

Vicepremierul Sorin Grindeanu, prim-vicepreşedinte al PSD, a fost social-democratul care a ieşit cu critici publice la adresa UDMR. După ce iniţial a trimis săgeţi către Eduard Novak, Grindeanu i-a dat şi replica lui Csoma Botond, liderul deputaţilor UDMR, căruia i-a transmis faptul că hocheiştii care ar fi intonat imnul secuiesc reprezentau România, nu doar o parte a ei. Atitudinea mai rezervată a PSD faţă de UDMR în conflictul din Coaliţie e determinată şi de faptul că social-democraţii au ajuns să bată palma pentru sincronizarea lor cu membrii Uniunii pe majoritatea subiectelor, de la alegerea primarilor, desfiinţarea SIIJ, până la delegarea de atribuţii.

Întrebat dacă ar fi necesară o evaluare a miniştrilor şi o revocare, şeful statului a îndemnat la prudenţă, dată fiind situaţia de la graniţe.

„Asta cu evaluările la 6 luni, sunt puţin sceptic. Este o coaliţie, fiecare partid vrea să-şi păstreze oamenii. Dovada practică este că guvernul a făcut faţă acestor crize, cu toate că îmi permit să vă amintesc că atunci când am încurajat formarea acestei coaliţii lumea a crezut că fac o greşeală. Rezultatul este cel mai stabil guvern din ultimii destui ani. Nu aş recomanda nişte evaluări în mijlocul crizei. Dacă unul sau altul dintre miniştri nu performează, premierul poate solicita schimbarea lui”, a precizat Iohannis.

Citeşte şi: Marius Budăi explică ce se întâmplă cu voucherele de 50 de euro. Se vor acorda pe card. „Vom face totul să fie funcţional” | EXCLUSIV