PROBLEME în sistemul sanitar. Bolnavii, trimişi acasă de medici din cauza cardului de sănătate

La doar câteva zile de când cardul naţional de sănătate a devenit obligatoriu, problemele sunt numeroase şi departe de a fi rezolvate. Bolnavii sunt ţinuţi la uşile cabinetelor medicilor de familie şi nervii sunt întinşi la maxim. Luni, întreg sistemul sanitar s-a blocat.
Filip Stan
04 mai 2015, 13:55
PROBLEME în sistemul sanitar. Bolnavii, trimişi acasă de medici din cauza cardului de sănătate

Reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate Cluj au spus că pentru a evita blocarea sistemului medical, medicii de familie ar trebui să furnizeze pacienţilor serviciile medicale cerute, la fel ca înainte de intrarea în vigoare a obligativității cardului de sănătate și aceste servicii să le monitorizeze separat pentru a putea fi decontat de CNAS, scrie voceatransilvaniei.ro.

„La nivelul CNAS funcționează încă de la sfârșitul anului trecut un help desk, adică un centru de asistență logistică, unde furnizorii pot semnala punctual problemele cu care se confruntă și li se va răspunde cât mai repede cu putință. Ca să nu se creeze disconfort asiguraților, dacă nu funcționează cardul, medicii trebuie să verifice calitatea de asigurat a persoanei respective și, dacă e asigurată, să îi furnizeze serviciile medicale, aceste servicii să le monitorizeze separat, iar Casa de Asigurări de Sănătate le va deconta”, a declarat pentru Vocea Transilvaniei, Crina Grozav, purtător de cuvânt al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Cluj.

Citeşte şi Probleme cu CARDUL DE SĂNĂTATE în jumătate de ţară

Pacienții care au ajuns, luni dimineața, la cabinetele medicilor de familie din județul Cluj pentru că au avut nevoie de diverse servicii medicale, s-au trezit că sunt trimiși acasă pentru că cititoarele de carduri de sănătate dau erori și astfel tot sistemul în care lucrează medicii de familie este blocat.

„Nu merge nimic, totul e blocat. Cardurile sunt activate, dar când le introducem în cititoare dau erori și se blochează tot sistemul. Noi suntem legați de mâini, nu putem face nici o operațiune fără card, nu putem elibera nici o rețetă medicală, nici o trimtiere. Toți colegii au aceeași problemă, sună și ne întreabă ce să facă. Mulți dintre noi am trimis pacienții acasă, iar cei care au probleme urgente stau și așteaptă la cabinete o rezolvare a problemei. Putem elibera rețete sau trimiteri doar pentru copii, deoarece la copii nu e nevoie de card, iar sistemul e online și funcționează. Dar în rest, e totul blocat. Așteptăm acum ca cei de la suport logistic să remedieze problema”, a declarat Emiliana Costiug, medic de familie și vicepreședinte al Asociației Medicilor de Familie Cluj.

Probleme din cauza cardurilor de sănătate şi în ţară

Cardurile de sănătate au putut fi activate de medicii de familie din judeţul Hunedoara doar 20 de minute, luni dimineaţă, după care cititoarele din cabinetele medicale s-au blocat, a declarat preşedintele filialei judeţene a Asociaţiei Profesionale a Medicilor de Familie, dr. Ana Chiş-Şerban, citat de Agerpres.

Citeşte şi CARDUL DE SĂNĂTATE, obligatoriu de la 1 mai. Vezi ce s-a întâmplat în prima zi de funcționare în sistem

„Am început activitatea la cabinet la ora 8,00, iar cardurile de sănătate ale pacienţilor au putut fi validate până la ora 8,20, după care serverele Casei Naţionale de Sănătate s-au blocat. Nu mai funcţionează nimic, nici măcar pentru cardurile care au fost validate până acum. Am apucat să consult doar doi pacienţi, pe baza cardului de sănătate. O parte dintre pacienţii cronici pentru care nu s-a putut face validarea cardului de sănătate au fost reprogramaţi, dar pe bolnavii acuţi i-am consultat, pentru că nu i-am putut trimite acasă”, a spus dr. Ana Chiş-Şerban.

Potrivit dr. Ana Chiş-Şerban, şi timpul de consultaţie a crescut din cauză că fiecare operaţiune efectuată de medic trebuie validată apoi pe cardul de sănătate, ceea ce implică mai mult de zece minute în plus pentru fiecare pacient.

În cele trei zile scurse de la intrarea în vigoare a cardurilor naționale de asigurări de sănătate, la Spitalul județean de urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare au fost utilizate doar două carduri. „De vineri, fiind vorba despre trei zile libere, s-au folosit doar două carduri pentru externare”, a precizat ec. Sorina Pintea, managerul unității spitalicești.

În dimineața zilei de luni, 4 mai, sistemul a cedat din cauza afluxului mare de bolnavi, iar la Biroul de Internări se aștepta la coadă „ca la sfintele moaște”. „Se stă cam 20 de minute la un card ceea ce este absolut inadmisibil”, a mai adăugat managerul. Pentru a-i ajuta pe pacienți, identificarea calității de sigurat s-a făcut în sistemul național, urmând ca restul protocoalelor să se facă ulterior.

Numai în Spitalul Județean de Urgență din Baia Mare, cea mai mare unitate spitalicească cu paturi din județ sunt instalate 140 de terminale, cititoare de card. De altfel, conducerea unității a semnalat problemele legate de sistem Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și săptămâna trecută s-a aflat în județ un reprezentant al Casei care a pus la punct sistemul. Cu toate acestea, suprasolicitatea a dus la blocarea acestuia.

Cardurile de sănătate sunt obligatorii de la 1 mai 2015 pentru toți pacienții care au nevoie de servicii medicale în sistemul de stat.

Citeşte şi CARDUL de SĂNĂTATE, OBLIGATORIU de la 1 mai. Când se foloseşte, ce faci dacă l-ai pierdut sau ai uitat PIN-ul

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Satul înghețat în timp, de la malul mării, cu liniște și peisaje frumoase. Aici se găsesc și ruinele unui castel
Capital.ro
TAXĂ triplă pentru mii de șoferi din România. Majorarea se aplică de azi, 1 mai
Playtech.ro
Frânezi înainte de radar? Sistemul care nu mai poate fi păcălit de şoferii care depăşesc viteza legală
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Ce lider PSD se opune ca Lia Olguța Vasilescu să devină premier - SURSE
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Este oficial. Tom Cruise și Ana de Armas formează un cuplu. Foto
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Cine sunt bărbații cu care s-a iubit Maria Marinescu. Creatoarea de modă este la a treia căsnicie
Cancan.ro
Ireal câți mici a mâncat Piedone la o singură masă, într-un restaurant din Regie: Șeful ANPC a stabilit un record greu de egalat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A fost o adevărată stea. Românii nu o pot uita
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Ultimă oră! Incendiu mare la spital. Pacienții sunt evacuați, a fost activat planul roșu
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici