Probleme la încă un lot de vaccin AstraZeneca. Doze din acest lot au ajuns şi în România. Autorităţile decid dacă îl carantinează

Un nou lot de vaccin Astrazeneca cu probleme în Romania. Autoritatile vor decide daca lotul respectiv va fi carantinat. S-a intamplat deja in Italia, dupa ce o persoana a murit după vaccinare.

15 mart. 2021, 13:11
Probleme la încă un lot de vaccin AstraZeneca. Doze din acest lot au ajuns şi în România. Autorităţile decid dacă îl carantinează

Probleme la încă un lot de vaccin AstraZeneca. Este vorba despre Lotul ABV 5811, din care au ajuns doze şi în România în luna februarie, potrivit România TV.

O ședință a Agenției Europene a Medicamentului are loc astăzi cu reprezenanții sanitari din statele Uniunii. În urma concluziilor, se va putea lua o hotărâre.

Regiunea Piemont din Italia a suspendat temporar vaccinarea anti-COVID-19 cu doze din lotul ABV 5811 după moartea unui profesor în vârstă de 57 de ani care primise vaccinul anglo-suedez. Autoritățile sanitare italiene au precizat că suspendarea este un act de prudență extremă în timp ce se verifică dacă există o legătură între deces și vaccinare.

Irlanda a suspendat duminică vaccinările cu AstraZeneca, alinindu-se Norvegiei și urmând temerile Danemarcei, Islandei și Bulgariei.

Citeşte şi: Dacă m-am vaccinat cu AstraZeneca, pot face rapelul cu Pfizer sau Moderna? Răspunsul autorităţilor

 

Valeriu Gheorghiţă, despre reluarea vaccinării cu AstraZeneca: „Așteptăm concluziile Agenției Europene a Medicamentului despre morţile suspecte”

Valeriu Gheorghiţă anunță că românii au în continuare o dorință mare de vaccinare, chiar dacă dozele de la AstraZeneca au ridicat suspiciuni la nivel european. Gheorghiță a precizat că o primă concluzie sau informații suplimentare despre morțile suspecte ar putea să apară astăzi, când la nivel european va avea loc o ședință între toți cei implicați în această problemă.

„Eu pot să vă spun că vorbim de un contract încheiat de Uniunea Europeană. Practic, în baza acelui contract, România primește doze. Asta ar însemna să primim circa 12 milioane de doze. Ele se supun, așa cum se știe, unui calendar de livrare. La acest moment se derulează acest contract.

Zilele astea au fost programați aproximativ 17.000 de oameni noi cu AstraZeneca. Dorința de vaccinare este una bună, având în vedere că oamenii se vaccinează. Așteptăm concluziile Agenției Europene a Medicamentului.

Vlad Mixich a răbufnit: „De ce ai ţine mii de doze de vaccin pe stocuri într-o comună, când cererea masiv nesatisfăcută este altundeva? O ineficiență uluitoare”
Nu înțeleg de ce în Italia a fost sistat vaccinul într-o regiune și în alta nu. Azi iar înțeleg că există o ședință la nivel european și cu siguranță vom avea niște concluzii”, a spus coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, la Dig24.

 

Reacția companiei AstraZeneca în contextul dozelor problematice. ”Nu există nicio dovadă”

Compania AstraZeneca a reacționat în contextul în care au fost semnalate probleme în ceea ce privește unele doze de vaccin. Reprezentanții companiei susțin că nu există nicio dovadă de risc crescut de embolie pulmonară.

Compania deja a făcut o revizuire a datelor pe care le are în cazul celor peste 17 milioane de persoane care au fost vaccinate deja în Marea Britanie și Uniunea Europeană. Astfel, specialiștii companiei au ajuns la concluzia că nu există dovezi ale unui risc crescut de tromboze, embolie pulomonară sau trombocitopenie, în cazul niciunei grupe de vârstă, de gen, lot de vaccin sau în vreo țară anume, arată un comunicat al companiei.

Reacția companiei vine în contextul în care mai multe țări din Europa au oprit sau suspendat vaccinarea cu unele loturi de vaccin  „ca măsură de precauție”, după apariția unor cazuri severe, unele soldate cu deces, la persoane care se vaccinaseră cu AstraZeneca.

Totuși, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat joi continuarea administrării vaccinului AstraZeneca, subliniind că la ora actuală nimic nu demonstrează riscul unei coagulări sanguine mai puternice (tromboze) în cazul persoanelor vaccinate cu acest ser. Conform constatărilor instituţiei europene, numărul tromboemboliilor la persoanele vaccinate nu este superior celui observat pentru ansamblul populaţiei, punct de vedere împărtăşit vineri şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.