Probleme medicale ale copiilor, pe care fiecare părinte ar trebui să le cunoască

Viata de parinte nu este deloc usoara. Provocarile ce tin atat de educatia copiilor, cat si de sanatatea acestora apar la fiecare pas. Vezi mai jos cateva probleme medicale pe care fiecare parinte ar trebui sa le cunoasca si sa stie cum sa le gestioneze.

19 mai 2013, 20:37
Probleme medicale ale copiilor, pe care fiecare părinte ar trebui să le cunoască

Febra

Daca temperatura corpului este mai mare de 37,5 grade Celsius, vorbim de febra. Pentru a reduce temperatura, tine copilul la racoare, dezbraca-l, chiar pana la lenjerie daca este nevoie, si incurajeaza-l sa bea multe lichide.
Orice temperatura mai mare de 38 grade (cand copilul are sub 3 luni) si mai mare de 39 de grade (la copii intre 3 si 6 luni) trebuie sa te alarmeze si sa ceri de urgenta ajutor medical specializat. Indiferent de varsta copilului, daca acesta prezinta semne de epuizare, este moale si nu raspunde la stimuli, suna de urgenta la Salvare.

Intepaturi/muscaturi de insecte

Reactiile copiilor la muscaturile/intepaturile de insecte sunt foarte variate. Semnele unui soc anafilactic (atat la copii, cat si la adulti) sunt respiratie suieratoare sau dificultati de respiratie, iritatie severa pe aproape toata suprafata corpului, umflarea severa a buzelor, limbii si ale fetei. Suna imediat la Salvare daca observi aceste simptome. Aplica o compresa rece pe zona afectata. Un gel cu aloe vera poate reduce mancarimea. Inainte de a folosi orice produs de tip antihistaminic, cere sfatul medicului sau farmacistului, mai ales daca cel mic are sub doi ani.

In cazul intepaturilor de albina, calmeaza copilul si indeparteaza acul. Apuca acul cu varful unghilor sau cu ajutorul a doua carti de credit puse de o parte si de alta a acului. In acest fel nu risti sa apesi sacul de venin care sa impinga si mai multe toxine in corpul copilului. Acopera zona cu comprese cu apa rece.

Daca cel mic are mai putin de 3 luni, cere sfatul medicului pentru a-ti recomanda cel mai bun antiinflamator sau impotriva durerii pentru el.

Opariri si arsuri

Indiferent cat de atent esti, accidente de genul acesta se pot intampla oricui. O cafea fierbinte lasata pe masa pret de cateva secunde poate deveni un pericol iminent. Primul pas pe care trebuie sa-l faci in caz de oparire este sa tii zona afectata sub apa calduta pret de 30 de minute. NU incerca sa scoti orice piesa vestimentara care pare lipita de corp.

In cazul arsurilor se procedeaza la fel. Se racoreste zona afectata, apoi se acopera arsura cu o punga de plastic foarte curata. Suna medicul si cere-i sfatul in ceea ce priveste un medicament antiinflamator si impotriva durerii (mai ales daca cel mic are mai putin de 3 luni). NU aplica creme pentru ca acestea vor atrage praful si mizeria. NU sparge blisterele care se formeaza, intrucat se pot suprainfecta.
Daca arsurile sunt mai serioase suna la Salvare!

Fracturi

O fractura va cauza dureri insuportabile, iar zona afectata se va umfla rapid. Suna imediat la Salvare, mai ales daca fractura este deschisa. Nu incerca sa indrepti zona. NU incerca sa-i dai copilului nimic de mancat sau de baut intrucat este posibil sa aiba nevoie de anestezie. Aplica comprese reci pentru a calma durererea pana soseste echipa medicala.

Citeste mai multe pe sfatulparintilor.ro